24 / 04 / 2024

Kağıthane yeni yatırımlarla Haliç'in yıldızı oldu!

Kağıthane yeni yatırımlarla Haliç'in yıldızı oldu!

İstanbul'un tarihi semtlerinden Kağıthane, eski sanayi bölgesi imajını terk ederek yepyeni bir kimliğe buruyor. Kağıthane'de yaşanan dönüşümünün bir ayağını da, işlevini yitiren ya da taşınan fabrikaların yerine inşa edilecek yeni projeler oluşturuyor



Avrupa Yakası'nın en önemli merkezlerine yakınlığı ile ön plana çıkan Kâğıthane, yatırımcıların yeni gözdesi oluyor.

Eski sanayi bölgesi imajından sıyrılan, Kağıthane, ulaşım altyapısı ve kent merkezine yakınlığının sağladığı avantajlarla Avrupa yakasının yeni Merkezi İş Alanı (MIA) olma yolunda hızlı bir ilerleme kaydediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kağıthane Belediyesi, bölgeye ilişkin planlama çalışmalarını tamamlarken özel sektörde yeni projelere start vermeye hazırlanıyor. İnşaat şirketleri Cendere Vadisi üzerinde yer alan eski fabrika alanlarını satın alıyor ya da arsa sahipleriyle kat karşılığı anlaşıyor. Yakın bir gelecekte Kağıthane nitelikli konut, ofis ve alışveriş merkezi projeleriyle, ticaret, kültür, sanat, spor, festival ve fuar merkezine dönüşecek.

Gözde yatırım alanı

Büyükdere-Maslak aksında yükselen gökdelenlerin gölgesinde kalan Kağıthane ulaştırma yatırımlarıyla dikkatleri üzerine çekiyor. İstanbul'un merkezinde yer almasına rağmen ulaştırma ve alt yapı yatırımlarının eksikliği nedeniyle ikinci planda kalan Kağıthane, artık gözde yatırım alanına dönüştü. Geçmişte bölgede faaliyet gösteren Polisan. Hasel Halı, Ege Kimya fabrikaları ve mermer atölyeleri yeni yerlerine taşınırken, faaliyet gösteren sınırlı sayıdaki tesisinde yakın zamanda boşaltılması bekleniyor. Tefken-OZ Gayrimenkul tarafından inşa edilecek ofis projesi, Dap Yapı tarafından eski Polisan fabrikası yerine yapılacak rezidans ve ofis projesi, Enyapı tarafından Kağıthane merkezde yer alan mermer atölyelerinin yerine yapılacak AVM projesi ile Sur Yapı'nm Hayat Kimya'ya ait arsaya inşa edeceği AVM projesi... bu türden projelerin birkaçını oluşturuyor.

Cendere Vadisi'ne özel proje

İstanbul'un tarihi semtlerinden Kağıthane, eski sanayi bölgesi imajını terk ederek, yepyeni bir kimliğe bürünme sürecinde. 3D (Deniz Suyu Projesi, Tarihi Demiryolu Projesi ve Cendere Vadisi Dönüşüm Projesi) projesiyle, kanal açılarak derenin Boğaza bağlanması, tarihi demiryolu işlemeye başlaması, Kağıthane ve çevresindeki sanayi alanları boşaltılarak ticaret-hizmetler fonksiyonuna dönüştürülmesi planlanıyor.

3D kapsamında 214 bin 708 metrekarelik alana sahip "Cendere Vadisi" özel proje alanı ilan edilerek, sosyo-kültürel merkez olarak tasarlandı. Geliştiriciler ve yaürımcılar Cendere Vadisi üzerindeki eski fabrika alanlarında yeni projeler geliştirme sürecini hızlandırmış durumda. Bölgede, planlama ve inşaat aşamasındaki kaliteli konut, ofis, alışveriş merkezi projeleri, yakın zamanda bölgeye yeni bir çehre kazandıracak.

Ulaşım avantajlı

Kağıthane, İstanbul'un iş ve finans merkezi olan ve yüksek katlı yapılaşmanın yoğun olarak bulunduğu Büyükdere-Levent Merkezi İş Alanı (MIA) koridorunun etki alanında yer alıyor.

Metropoliten alan ile güçlü ulaşım bağlantılarına sahip olan ilçe, Avrupa ve Anadolu yakasını birbirine bağlayan boğaz köprülerinin güzergahı olan E-5 ve TEM karayolları arasında önemli bir konuma sahip. Kağıthane'ye Levent -Gül tepe Sapağı'ndan ve Mecidiyeköy'den Cendere Yolu'na bağlanarak veya Çağlayan'dan Kağıthane Caddesi'ne bağlanarak devam eden akstan ulaşım sağlanıyor. Bir süre önce hizmete açılan Piyalepaşa-Kağıthane Tüneli, bölgeye olan bir diğer ulaşım kanalını oluşturuyor.

Yeni imar planı yapıldı

1/100 bin Ölçekli İstanbul İl Çevre Düzeni Planı ile 1/25 bin Ölçekli Master Plan ve buna bağlı çevresel, ekonomik, toplumsal sürdürülebilirlik amaçlı Özel Proje Alanlarında, Kağıthane bölgesi, Kentsel Dönüşüm Alanı olarak belirlendi.

1/100 bin Çevre Düzeni Planı'nda ekolojik sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda, Taksim-Şişli-Büyükdere aksında sıkışan merkezi iş alanı işlevlerinin rehabilite edilmesi amaçlanıyor. Bununla birlikte, Halic'in kuzeyinden geçecek şekilde Kağıthane üzerinde önerilen raylı sistemler yardımıyla MİA'nm batıya kaydırılması ve ardından, güneye Bayrampaşa SanaMani'nin dönüşümüne de katkı verecek şekilde önlendirilerek ana demiryolu ve denizyolu sistemine bağlanması hedefleniyor.
Ekonomist Mortgage


Geri Dön