28 / 03 / 2024

Kahramanmaraş'taki orman yangını kontrol altına alındı!

 Kahramanmaraş'taki orman yangını kontrol altına alındı!

Kahramanmaraş-Andırın ilçe sınırındaki Elmadağ'ın zirvesinde 15 gün önce başlayan orman yangını kontrol altına alındı



     Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Gediklili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş-Andırın ilçe sınırındaki Elmadağ'ın bin 800 rakımlı zirvesinde 15 gün önce başlayan yangına arazi şartlarından dolayı karadan müdahale etmede güçlük çektiklerini belirtti. 

     Uzun bir süre yol açma çalışması yaptıklarını aktaran Gediklili şunları kaydetti: 

     ''Bölge kayalık ve meyilli. Böyle olunca ekiplerimizi yangın alanına ulaştıramadık. Bir süre havadan helikopter ve yangın uçağı çalışmalara katıldı. Zirveye açılan yollar sayesinde ekiplerimiz karadan müdahale etmeye başladı. Bugün itibarıyla yangın kontrol altına alındı. Yangının etrafını çevirdik. Soğutma çalışmalarımız ise bir kaç hafta devam edecek.'' 

     Yangının yaklaşık 80 hektarlık alanda etkili olduğunu ifade eden Gediklili, yanan bölgede köknar ağaçlarının bulunduğunu anımsattı. Köknar kozaklarında reçine bulunduğunu ve ileri mesafelere kıvılcım attığını anlatan Gediklili, ''Köknar büyük ağaç olduğu için rüzgarla birlikte kıvılcımı ileri mesafelere gönderdi. Bu nedenle yangın parça parça devam etti'' diye konuştu. 

     15 gün süren yangına 200'e yakın işçinin yanı sıra civardaki 4 köyde yaşayan vatandaşların katıldığını dile getiren Gediklili, işçilerin yangın bölgesinden hiç ayrılmadığını günlük 2-3 saat uyuyarak çalışmalara katıldığını söyledi. 

     Gediklili, Türkiye'de bu tür uzun süreli yangının çok sık meydana gelmediğini belirterek, ''Buradaki en büyük sorun arazi şartları oldu. En son Antalya'daki bir kanyonda benzer bir yangınla karşılaşmıştık. Bir de yangının başlangıcı yıldırım düşmesiyle meydana geldi. Bu bölgede yıldırım genelde ekim ayında çok sık görülür. Havaların sıcak olduğu dönemde yıldırım düşmesi zirvedeki yangına neden oldu'' değerlendirmesinde bulundu. 

AA

     


Geri Dön