20 / 04 / 2024

Kalekim 5 yılda 5 bin usta ile tüm Türkiye'ye ulaşacak!

Kalekim 5 yılda 5 bin usta ile tüm Türkiye'ye ulaşacak!

Her iki binadan birine adını yazan Kalekim, usta eğitim programlarıyla da sektörde ilklere imza atıyor: 5 yılda 5 bin usta ile Türkiye’nin her yerine ulaşmak..



Her iki binadan birine adını yazan Kalekim, usta eğitim programlarıyla da sektörde ilklere imza atıyor: 5 yılda 5 bin usta ile Türkiye’nin her yerine ulaşmak


Türkiye ve dünyada her iki binadan birinin malzemesi Kalekim… İnşaat sektöründe sıvasından, yalıtımına kadar bir çok hammaddeyi üreten Kalekim’in genel müdürü Altuğ Akbaş yeni programlarından bahsetti..


-  Kalekim ne zaman  kuruldu biraz anlatabilir misiniz?


Kalekim aslında kuruluş yılı 1973 olmasına rağmen 1962

yılında ilk ihracatı yapmıştır. Bugün Avrupa’da 5. sırada, Türkiye’de ise 1. sırada yer alan marka.


- Kaç usta yetiştirdiniz?


Vermiş olduğumuz eğitimlerde görüştüğümüz usta  sayısı 190 bini bulmuş durumda. Kalekim olarak Usta Kulübü’müz var. Şu anda usta kulübümüzün üye sayısı 55 bin…  Ama özel olarak eğitip mezun ettiğimiz 8 bin 500 kişi var. 2 bin 500’ü  de Garantili Usta. Bu kişilere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bir sertifika veriyoruz.


- Çalıştığınız projeler hangileri ?


Her iki projeden birisinde varız. Kalekim’in şu anda pazar payı yüzde 55…


- Son yatırımlarınızın değeri?


Son iki tanesini örneklendireyim; birisi 5, birisi 2 buçuk milyon liraya mal oldu  Kalekim’e..


- Yurtdışı yatırımları nasıl?


Ürün grubumuz çok uzağa taşınabilir bir ürün değil. Götürdüğünüz yerde üretimi oluyorsa olabiliyor. Afrika’nın gelişmemiş yerlerinde çok etkin pazarlar yaratmaya başladık. Son 3 senedir, mesela Irak’ta ithal edilen malın yüzde 70’ı Kalekim’den gidiyor. Afrika’nın kuzeyinde ciddi pazarlar oluşmaya başladı.


- Usta yetiştirme modeli yurtdışında da olacak mı?


Tabii. Çalışmalara başladık. Türkiye’de şu anda 65 ilde 2 bin 500 Garantili Usta ile devam ediyoruz. Hedef 5 yıl 5 bin usta.


İşte Kalekim’in en büyük kıymeti


 

ORTAYA çıkardıkları usta kulübünü ‘en büyük kıymetimiz’ diye 

değerlendiren Akbaş, şöyle devam etti: “Bizim bir üçlememiz var; doğru ürün, doğru çözüm, doğru uygulama… Biz hep uygulayıcıların yanında yer aldık. Ya eğitttik, ya da uygulayıcıların tecrübesinden beslendik… Böylece etkileşimli bir ilişkisi oluşturduk.“


6 ilde 7 fabrika 250 milyon lira ciro


BİR çok binada imzası bulunan Kalekim Genel Müdürü  Akbaş, Türkiye yatırımlarından şu sözlerle bahsetti: “Kalekim şu anda yatırımlarını tamamladı ama yine de şu anda 6 farklı ilde,  7 tane fabrikası var. 2 tanesi İstanbul’da. Diğerleri Isparta,  Yozgat, Mersin, Erzurum, Mardin illerinde… Erzurum ve Mardin son iki yatırımımız oldu. Ayrıca Istanbul Avcılar’da 100 bin ton kapasiteli boya, sıva  fabrikamız var. Ciromuz da 250 milyon lira civarı olacak bu sene.”


Sertifikalı usta yetiştiriyor


AKBAŞ, Kalekim olarak sertifikalı usta programını şu ifadelerle anlattı: “Sertifikalı usta ihtiyacı sürekli olacak. İşi ehline yaptırıyor olmak konusunda hem fikir olmaya başladık. İzoder bizim içinde bulunduğumuz derneklerden bir tanesi, İspanya, Almanya, 

Türkiye, Portekiz, Fransa ile işçi exchange anlaşması imzaladı.

İspanya’da bir inşaat firması bizde sertifikasını tamamlamış bir 

ustayı görevlendirebilecek. Uluslararası bir belgesi olacak. Bunu biz de verebiliyoruz Kalekim olarak. 


Tercihimiz önce pazar oluşturmak


YURTDIŞINDA bir çok ülkeye hizmet eden Kalekim buralarda fabrika da açmayı planlıyor. Altuğ Akbaş, bu hizmetlerden  şöyle bahsetti: “Biz burada konsantre ihraç ediyor olacağız. Daha sonra da kum ve çimentonun eklenmesiyle ürün hazır halde olacak. Ama tercihimiz önce pazarı oluşturmak. Pazar oluştuktan sonra da üretime dönmek. Çalıstığımız yerler var. Mesela Cezayir’de boya konusunda çalışmalara başladık. Şimdi de Özbekistan ve Tacikistan’a taşıdık.” 


Ustamızın garantisi müşterinin memnuniyeti


ALTUĞ Akbaş uygulamaya aldıkları garantili usta projesini şu sözlerle anlattı: “Bize ulaşan kişi veya firmalara, işlerinin 

büyüklüğü veya lokasyonlarına göre 3 tane usta ve ekibini yolluyoruz. Teklif veriliyor, çözüm paketi de sunulmuş oluyor. Onaylandığı andan itibaren Kalekim’in garantisi altında faaliyete geçmiş oluyor. Biz ustalara ve ürnlerimize garanti veriyoruz. Son 10 yıl içerisinde ustalarımızdan gelen şikayet sayısı ‘3’… Demek ki iyi bir eğitim verdik. Müşteri memnuniyeti odaklı bir sistem bu, hata yapmış olan ustamızın yapmış olduğu hatayı düzeltiyoruz orada bir sıkıntımız yok, ama işi yarım bırakan ustamızı sistemin dışına alıyoruz.”


Vatan


Geri Dön