26 / 04 / 2024

Kaliteli konut yapımı için denetimler artırılıyor! 

Kaliteli konut yapımı için denetimler artırılıyor! 

Türkiye'de peş peşe gelen depremler ve Elazığ'da meydana gelen deprem sonrası yaşanan yıkımlar, bina dayanıklılığının sorgulanmasını gündeme getirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kaliteli konutların yapılması için, inşaat demirinden çimentoya kadar birçok yapı malzemelerinde denetimi sıkılaştıraca



Türkiye genelinde yaşanan son depremler, yeni tedbirleri gündeme taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kaliteli konutların yapılması için inşaat demirinden çimentoya kadar birçok yapı malzemelerinde taviz vermeyecek ve denetimler daha sıkı bir şekilde gerçekleştirilecek.

Türkiye gazetesinden Sefa Bilgitekin'in haberine göre, geçtiğimiz sene hayata geçirilen “Elektronik Beton İzleme Sistemi” ile bugüne kadar 58 bin 784 inşaattan, 3 bin 748 bin taze betonun numunesi incelemeye alındı. Konutların güvenli malzemelerden yapılması için mevzuat düzenlemesi de hazırlayan Bakanlık; imalatçıların, piyasaya güvenli ürün sürmesini sağlayacak. Bu doğrultuda yapı malzemeleri piyasaya sürülmeden önce, ilgili teknik şartnamesine göre yetkili kuruluşlardan onayını almak zorunda olacak. 

Resen ve şikayetler doğrultusunda yapılacak denetimlerde ise, ürünlerin güvensizlik oranları tespit edilecek ve güvensizlik sorunu çözümlenecek. Hızlı ve etkin netice için mobil denetim sistem içinde olacak. Diğer yandan işlevselliğini yitirmiş laboratuvarların modernizasyonu yapılacak.

 


Geri Dön