25 / 04 / 2024

Kamboçya ve Tayland arasındaki toprak krizi çözüldü!

Kamboçya ve Tayland arasındaki toprak krizi çözüldü!

Uluslararası Adalet Divanı, Tayland ile Kamboçya arasında uzun zamandır tartışma konusu olan Preah Vihear tapınağı yakınındaki toprak parçasının Kamboçya’ya ait olduğunu kararlaştırdı. Tayland’ın bölgedeki güvenlik güçlerini çekmesi bekleniyor...




Uluslararası Adalet Divanı, Tayland ile Kamboçya arasında uzun zamandır tartışma konusu olan Preah Vihear tapınağı yakınındaki toprak parçasının Kamboçya’ya ait olduğunu kararlaştırdı.


İki ülke arasında krize yol açan anlaşmazlığı görüşen Lahey’deki mahkeme heyeti, 1962 yılında alınan, tapınağın Kamboçya’ya ait olduğuna yönelik mahkeme kararı gereğince, söz konusu toprakların da bu ülkeye ait olduğu sonucuna varıldığını bildirdi.


Mahkeme, bu karardan sonra Tayland’ın bölgedeki güvenlik güçlerini çekmesi gerektiğine de hükmetti.


Tayland ile Kamboçya arasında çatışmalara yol açan krizin temelinde 11. yüzyıldan kalma Preah Vihear adlı Hindu tapınağı yatıyor.


Her iki ülke de yılladır, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan tapınak ve tapınağın etrafındaki topraklar konusunda hak iddia ediyor. 1962 yılında tapınağın Kamboçya’ya ait olduğuna hükmeden Adalet Divanı’nın topraklar konusunda verdiği bu son karardan sonra iki ülke arasındaki krizin çözülmesi bekleniyor.


AA


Geri Dön