25 / 04 / 2024

Kamu arazilerinin turizm yatırımlarına tahsisi için başvurular bugün son!

Kamu arazilerinin turizm yatırımlarına tahsisi için başvurular bugün son!

Kamu taşınmazlarındaki turizm yatırımlarının tahsis ve irtifak hakkı süreleri ile kira sözleşmelerinin uzatılması ve bu taşınmazların satışına ilişkin başvurular için bugün son gün. 



Kamu gayrimenkullerindeki turizm yatırımlarında yararlanma bedelinin ödenme şekli ve süresinde düzenleme yapıldı. Değişiklik yönetmeliği yayınlandı. Yönetmelik, mevzuatı uyarınca kamu taşınmazları üzerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından, kesin tahsis, kesin izin, kullanma izni, kiralama ve irtifak hakkı verilen kıyı yapıları dahil turizm yatırımlarını kapsıyor.

Düzenleme kapsamında yatırımcı ve işletmecilere turizm tesisi yapmak için kamu taşınmazları üzerinde verilen sürelerin bir kereye mahsus yararlanma bedeli alınmak suretiyle 49 yıla uzatılabilmesine olanak sağlandı.Sektörün ihtiyaç duyduğu yenileme yatırımlarının gerçekleşeceği düzenleme turizm yatırımlarının değerini artıracak.

Bedel formülü

Yönetmelikte yer alan yararlanma bedelinin ödenme şekli ve süresinde düzenleme yapıldı. Buna göre, turizm tesisinin yatırım maliyet bedelinin peşin ödemede binde dördü, taksitli ödemede binde beşi ile uzatılan sürenin çarpımına göre belirlenecek. Termal ve kış turizmi amaçlı turizm tesisleri için ise bu oranların yarısı dikkate alınarak hesaplanacak.

Turizm tesisinin tamamının yıkılarak yeniden inşa edilmesinin taahhüt edilmesi ve aynı süre içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığından turizm işletme belgesi alınması halinde, bu belgenin alınmasıyla, peşin ödemede yararlanma bedelinin yüzde yirmi beşi, taksitli ödemede ise taksitlerin tamamının ödenmiş olması durumunda yararlanma bedelinin yüzde yirmi beşini karşılayan taksit tutarı ve faizi yatırımcının sözleşmesinden doğan mevcut veya ileride doğacak borçlarına mahsup edilecek.

Yararlanma bedeli ödemesi

Yönetmeliğe göre yararlanma bedeli, taksitle ödemenin talep edilmesi halinde yararlanma bedeli biri peşin olmak üzere dört eşit taksitle ve birer yıllık dilimler halinde, taksitlere kanunî faiz uygulanmak suretiyle ödenirken, yüzde yirmi beşi peşin olmak üzere toplam beş taksitle ödenebilecek.

Kamu taşınmazlarındaki turizm yatırımlarında taksit düzenlemesi!

Turizm yatırımlarının satışı ve kiralanması için başvurular 5 Aralık'ta bitiyor!

Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com


Geri Dön