26 / 04 / 2024

Kamu bankaları sıfır konutta indirim kampanyasına hazırlanıyor!

Kamu bankaları sıfır konutta indirim kampanyasına hazırlanıyor!

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, "Kamu bankaları sıfır konutta indirim kampanyasına hazırlanıyor" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 8 maddelik analizi...



Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1'den, "Kamu bankaları sıfır konutta indirim kampanyasına hazırlanıyor" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 8 maddelik analizi...

Kamu bankaları sıfır konutta indirim kampanyasına hazırlanıyor!

1) Bu kampanya zaten 1 yıldır yüksek prim yapan konut fiyatlarının daha fazla yükselmesine neden olur. Geçen yıl yapılan 0.64 kampanyası stokları eritmişti.

2) O kampanyada tahsil edilen paralar şirketlerin kasasına gitmemişti. Konut şirketlerinin yüksek borçlarından dolayı bankaların kasasına gitmişti.

3) Konut şirketlerinin borcu azaldı mı? Tabi ki hayır. Çünkü anapara ödemesine geçilmedi. Borçların faizine gitti. Yani zannedildiği gibi o kampanya müteahhitlere yaramadı. Bankalara yaradı.

Kamu bankaları sıfır konutta indirim kampanyasına hazırlanıyor!

4) Yeni yapılacak kampanya -yapılırsa- konut fiyatlarına tavan yaptırır. Zaten piyasada ihtiyacı karşılayacak konut yok. Malın olmadığı bir piyasada cazip kampanya piyasayı bozar.

5) Konut piyasasında esas olan faiz oranı değil. Fiyattır. Son 20 yılda bunu öğrenemeyen bireyler ve aileler faiz indirimi beklerken hep kazıklandı. 20 yıldır aynı şeyleri söylüyorum: Bireysel alımlarda faiz indirimlerinden kazançlı çıkmak mümkün değil.

6) Ev alımı ertelenmez. Türkiye'de ev alan uzun vadede kazançlı çıkar. Maalesef bu anlaşılamadı. Anlaşılamadığı için de insanlar 1 liraya alacağı konutu 2 liraya aldı. Gerekçeleri de hazırdı: Faiz oranları cazip.

 

Yazının devamı için tıklayın

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Borsa İstanbul'dan niçin bir cacık olmaz?

Bu fiyattan, bu konutları kim alıyor?

Konut piyasasında bundan sonra ne olacak?

Ticaret açısından Yahudilerle Türklerin farkları!

Kayserililerin ticarette başarılarının sırları!

Faizler düşmeyecek! Konut fiyatları yükselecek!

Dolar mı çok getiri sağlar konut mu?


Geri Dön