27 / 04 / 2024

Konut piyasasında bundan sonra ne olacak?

Konut piyasasında bundan sonra ne olacak?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, "Konut piyasasında bundan sonra ne olacak?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin o analizi...



Konut piyasasında bundan sonra ne olacak?


Konut piyasası son 20 yılın en hareketli dönemini yaşıyor. Bu hareketlilik, gerekli önlemler alınmazsa birkaç yıl daha böyle devam eder. Yükseliş eğilimi yerini kolay kolay düşüş eğilimine bırakmaz.

Bundan sonra piyasalarda ne olacak?

1) Fiyatlar artış eğilimini sürdürecek. Satıcıların çok olduğu piyasalarda fiyatı alıcılar belirler. Alıcıların çok olduğu piyasalarda fiyatı satıcılar belirler. Konutta satıcı gittikçe azalacak. Alıcı sayısı ise artacak. Bitmiş ya da kiracısı olmayan konutların fiyatı daha fazla artacak.

2) Kiracı ve ev sahibi kavgaları ayyuka çıkacak. Kiracıları koruyan yeni bir yasal düzenleme yapılmazsa çok fazla polisiye haber duyacağız. Çaresiz kalan ev sahipleri çareyi evlerini kelepir fiyatlarla satışa çıkarmakta bulacak. Ama bu evlerin yeni sahipleri kiracıları -kolay kolay- çıkartamayacak.

3) Maliyetlerin yükselmesi hem yeni arzları zorlaştıracak hem de fiyatların yükselmesine neden olacak. Yükselen maliyet artışları ve konut imalatının  yıldan yıla fiyatların astronomik yükselişini sağlayacak.

Konut piyasasında bundan sonra ne olacak?

4) "Dolar 20 TL'ye çıkacak. Ev fiyatları yarıya düşecek. 1 ev alacağımıza 4-5 ev alacağız" hayalini kuranlar avucunu yalayacak. Avuçlarını yalamakla da yetinmeyecek ayak tabanlarını yalayabilmek için şansını zorlayacak. Bunu yapmaya çalışanlar hastanelik olacaklar.

5) Dördüncü maddedeki aklı veren ekonomistlerin, ekonomi profesörlerinin ve eski ekonomi yöneticilerinin -her ne kadar iyi bir CV'ye ve iyi birer akademik kariyere sahip olsalar da- aslında ticaret ve hayatla ilgili fazla bir şey bilmedikleri anlaşılacak. Eğer bunların bildiği olsaydı yaptıkları yatırımlarla dolar milyarderleri listesine girerlerdi. Ama çareyi youtuberlıkta bulduklarına göre bilgilerinin  bir işe yaramadığı anlaşılacak. Sevişmek başka şeydir, çocuk yapmak başka şey. Bilmek başka şeydir. Bunu paraya çevirmek ise bambaşka şeydir.

 

Yazının devamı için tıklayın

Hani konut fiyatları yarıya düşecek, dolar ikiye katlayacaktı?

Konut fiyatları niçin yükseliyor? Nereye kadar yükselir?

Ticaret açısından Yahudilerle Türklerin farkları!

Kayserililerin ticarette başarılarının sırları!

Doktorlar emlak yatırımında niçin başarısız olurlar?

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın


Geri Dön