18 / 04 / 2024

Kamu İhale Kanunu yabancılar lehine değişiyor

Kamu İhale Kanunu yabancılar lehine değişiyor

Kamu İhale Kanunu, 2002'den bu yana 19 kez değişikliğin ardından tümüyle yenileniyor. Kanunla küçük yabancı şirketlere ihale kapısı aralanıyor



Kücük yabancı şirketlere ihale kapısı aralanıyor
Kamu İhale Kanunu, 2002'den bu yana 19 kez değişikliğin ardından tümüyle yenileniyor. Yapım ihalelerinde 22.2 milyon liranın altındaki ihalelere katılamayan yabancı şirketler, değişiklikle 10.8 milyon liranın altındaki ihalelere giremeyecekler.

Kamu İhale Kanunu çıkartıldığı 2002 yılından bu yana 19 kez değişikliğe uğradıktan sonra şemde sil baştan yenileniyor. İhale kanununun adı Kamu İhale Kanunu olarak değiştiriliyor. Avrupa Birliği'ne uyum sağlamak gerekçesiyle kamu ihalelerine yabancıların girebileceği eşik değerler aşağı çekiliyor. Halen 22 milyon 232 bin lira olan Yapım ihalelerindeki eşik değer 10.8 milyon lira seviyesine indiriliyor.
Sadece geçen yıl kanunun 22 maddesi yeniden düzenlendi veya yeni madde eklendi. 10 tanesi geçici madde olmak üzere toplam 80 maddeden oluşan Kamu İhale Kanunu'nun yerine "Kamu Alımları Kanunu" adıyla 10'u geçici madde olmak üzere toplam 102 maddelik bir yasa tasarısı taslağı hazırlandı. AB'ye uyum amacıyla, mevcut kanundaki eşik değerler yabancı şirketler lehine yaklaşık yarıya düşürülüyor.


MAL ALIMINDA SINIR 1 MİLYON LİRA

Kamunun eşik değerin altındaki ihalelerine sadece yerli firmalar, eşik değeri aşan ihalelere ise yerli ve yabancı firmalar katılıyor. Mevcut yasaya göre eşik değer 30 Ocak 2009 tarihinden bu yana yapım ihalelerinde 22 milyon 232 bin lira, merkezi yönetim kapsamındaki idarelerin mal ve hizmet alımlarında 606 bin lira, merkezi yönetim dışındaki idarelerin mal ve hizmet alımlarında ise 1 milyon 10 bin lira uygulanıyor. Tasarıyla yapım işlerindeki eşik değer 10 milyon 800 bin liraya, merkezi yönetimin mal ve hizmet alımlarında 279 bin liraya, merkezi yönetim dışındaki idarelerin mal ve hizmet alımlarında da 432 bin liraya düşecek.
 
Ahmet Kıvanç/Habertürk

 


Geri Dön