26 / 04 / 2024

Kamuda yapım işleri ihalelerine ilişkin yeni düzenleme!

Kamuda yapım işleri ihalelerine ilişkin yeni düzenleme!

Kamu İhale Kurumu (KİK), mal ve hizmet alımı, yapım işleri ve elektronik ihale uygulama yönetmeliklerinde düzenlemelere gidildi.



Kamu İhale Kurumu, mal ve hizmet alımı, yapım işleri ve elektronik ihaleleri için yeni düzenlemeler yaptı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Kurumun çerçeve anlaşma, danışmanlık hizmet alımı, hizmet alımı, mal alımı, yapım işleri ihaleleri ile elektronik ihale uygulama yönetmeliklerinde değişiklik yapılmasına yönelik yönetmelikler ve İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ ve Kamu İhale Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına dair Tebliği, Resmi Gazete'de yürürlüğe girdi.

Yapılan değişikliklerle, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun kararları üzerine, mal ve hizmet alımı ile yapım işleri ihalelerinin çok düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemleri yapılmadan en az teklif üzerinde bırakılmasına izin veren mevcut düzenlemeler yürürlükte yer almayacak. Buna göre, yönetmeliklerde düzenlenen parasal limitlerin altında olan ihalelerde, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek şartıyla aşırı düşük teklif açıklaması talep edilmesi veya aşırı düşük teklif sınır değerinin altında teklif sunan isteklilerin tekliflerinin açıklama istenmeksizin reddedilmesi suretiyle ihale işlemlerine devam edilmesi istenecek.

Aşırı düşük teklif sorgulaması yapılan elektronik ihalelerde isteklilere ait sorumlulukların yerine getirilmemesi durumunda gerçekleştirilecek işlemler ve ihale komisyonlarının teklif değerlendirmesine yönelik diğer işlemlere de açıklık getirildi.

Kamuda yapım işleri ihalelerine ilişkin yeni düzenleme!

Bu çerçevede, çok fazla düşük teklif açıklamasının isteneceği ihalelerde, yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi ve belgeleri tevsik edici belgeleri veya çok fazla düşük teklif açıklamasını sunmayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılacak, ilgililer hakkında ayrıca bir yaptırım uygulanmayacak.

Diğer yandan ihale sürecinde alınan muhtelif kararların bildirilmesine ilişkin standart formlarda yer alan başvuru sürelerinin başlangıç tarihlerine yönelik düzenleme de gerçekleşti. Söz konusu süreler, bildirim tarihini izleyen günden itibaren başlayacak. Böylece uygulamada karşılaşılan tereddütler ortadan kaldırıldı.

Kamu İhale Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 2021!


Geri Dön