25 / 04 / 2024

Kamulaştırma işlemleri!

Kamulaştırma işlemleri!

Kamulaştırma işlemleri ve detayları ile ilgili sorularınızın yanıtını bulmak için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Kamulaştırma işlemleri!

Kamulaştırma işlemi, belediye sınırları içerisinde kalan herhangi bir bölgede kamu yararı için özel mülkiyetlerin kamulaştırma bedeli ödenerek satın alınması işlemi olarak karşımıza çıkıyor. "Kamulaştırma nedir?" sorusunun yanıtını daha detaylı bir şekilde vermek gerekirse;


"Kamulaştırma işlemleri, kamu yararının gerektirdiği durumlarda gerçek veya tüzel kişilerin özel mülkiyeti kapsamında bulunan bir gayrimenkulün karşılığı ödenerek alınması ve kamu yararı için gerçekleştirilecek bir proje için kullanılması işlemidir." Peki kamulaştırma işlem adımları hususuna geçmeden önce, "Kamulaştırma neden yapılır?" sorunuza yanıt bulalım.


Kamulaştırma neden yapılır?

Yukarıda kamulaştırma işlemi tanımını yaparken de açıkladığımız gibi, söz konusu işlem kamu yararı gözetildiği için yapılıyor. Bir bölgede eksik olan ve bölgenin ihtiyaç duyduğu yapılanma için yeterli alan olmaması halinde, özel mülkiyetler satın alınarak, kamu yararı için kullanılıyor.


Neler kamulaştırılır?

Kamulaştırılabilecek gayrimenkuller, 2942 sayılı Kanunun 1. maddesinde detaylı bir şekilde belirtilmiştir. Bu maddeye göre kamulaştırılabilecek gayrimenkuller aşağıda sıralanıyor. Kamulaştırılamayacak mallar ise aşağıda belirtilenlerin dışında kalıyor.


*Araziler: Sınırları ayırmaya yeter araçlarla sınırlanmış ve belirlenmiş yer yüzeyler ve onların ayrılmaz bütünleyicileri.

*Tapu sicilinde müstakil ve daimi olmak üzere ayrıca kaydedilen haklar. Örneğin üst hakkı, kaynak hakkı gibi...

*Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler.

*Kaynaklar.


Kamulaştırma işlem adımları..

Kamulaştırma süreci, belediyelerin imar planlarının yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içerisinde hazırladıkları imar programlarının belli olması ile başlıyor. 


Hazırlanan 5 yıllık imar programı çerçevesinde imar programlarının görüşülmesi için, yatırımcı kamu kuruluşların temsilcilerinin de katıldığı Meclis toplantısı yapılıyor. 


Yapılan toplantı sonrasında kamu kuruluşlarına tahsis edilen bölgeler, kamu kuruluşlarına bildiriliyor. Kamu kuruluşları, bu program süresi dahilinde kendisine tahsis edilen alanlar kamulaştırıyor.


Kamulaştırma davaları..

İdarenin mal sahibine düşük bedel teklifinde bulunması ile kişi bu husus hakkında mahkeme giderek taşınmazın gerçek değerinin tespit edilmesini talep edebiliyor. Yapılan bu talep doğrultusunda mahkeme ilgili gayrimenkulün gerçek değerini tespit ederek, söz konusu kamulaştırma işlemi bu bedel üzerinden gerçekleşiyor.

 



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön