28 / 03 / 2024

Kamulaştırma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

Kamulaştırma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

Kamulaştırma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu.



Kamulaştırma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Yapılacak düzenleme ile makul sürenin kanunda açıkça belirlenmesi ve uygulamada yaşanan sorunların ortadan kaldırılması ve İdare'ye dava açma için belirli bir süre tanınması amaçlanmış

GEREKÇE

Acele kamulaştırma ve el koyma kararından sonra İdare öncelikle malın sahibi ile anlaşma yoluyla satın almayı deneyecektir. Bu anlaşma süreci neticesinde uzlaşma sağlanırla; idare taradından taraflarca uzlaşılmış olunan bedelin ödenmesiyle kamulaştırma işlemi sonlandırılacaktır. Fakat uzlaşma sağlanamazsa idare tarafından ayrıca "Kamulaştırma Bedelinin Tespiti ve Tescil" davası açılması gerekecektir.

Uygulamada bazı durumlarda İdare birtakım amaçlarla, acele kamulaştırma kararı almakla "kamu yararı olan acil konuyu çözdüğünü" düşünmekte ve uzlaşma sağlanmamış olsa da "makul süre içinde" işbu davayı açmamaktadır. İşbu durum da hakkın kötüye kullanılması yasağına aykırılık taşıdığı açık olup, idarece böyle bir duruş sergilenmesi halinda malın sahibine kamulaştırma bedelinin tespitine yönelik bir tespit davası açma külfeti yüklenmektedir.

İlgili yasal mevzuat hükümlerimiz gereğinde, İdare tarafından makul sürede Bedel Tespiti ve Tescil Davası açılmaması, acele kamulaştırma konusu taşınmaz bakımından kamulaştırmasız el atma durumunu husule getirecektir.

Uygulamada ve Yargıtay içtihatlarında makul süre 6 ay olarak belirlenmiştir ve fakat bazı hallerde İdare tarafından buna da uyulmadığı görülebilmektedir.

Yapılacak düzenleme ile makul sürenin kanunda açıkça belirlenmesi ve uygulamada yaşanan sorunların ortadan kaldırılması ve İdare'ye dava açma için belirli bir süre tanınması amaçlanmıştır.

Kamulaştırma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Yapılacak düzenleme ile uygulamadaki kargaşanın giderilmesi, vatandaşlarımızın hak kayıplarının önlenmesi ve İdare'ye dava açmak için belirli bir süre öngörüşmesi amaçlanmaktadır. 

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

KAMULAŞTIRMA KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 4/11/1983 tarihli ve 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 27 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Birinci fıkra gereğince bankaya paranın yatırılması ve taşınmaz mala el konulmasından itibaren 10'uncu maddeye göre açılması gerekli dava 90 gün içinde açılır."

MADDE 2- Bu Kanun yayını tarihinde yürürlüğe girer

MADDE 3- Bu Kanunu hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.


Geri Dön