25 / 04 / 2024

Kamulaştırma yapılan alanda daire satışı nasıl yapılır?

Kamulaştırma yapılan alanda daire satışı nasıl yapılır?

Vatandaşların gayrimenkulünün yasalarda belirtilen şekillere uyularak kamu idaresine geçmesina kamulaştırma deniyor. Peki, kamulaştırma yapılan alanda daire satışı nasıl yapılır?



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''kamulaştırılmış alanda daire satışı'' konulu soruyu yanıtladı. İşte, Tamer Heper'in yazısı..

 

Diyarbakır’daki dairemi satacağım. Müşteri buluyorum ama tapu binanın bulunduğu mahallin kamulaştırıldığını, dairenin satışına engel şerh verildiğini söylüyor. Ancak bana ödeme yapan yok. Bu durumda ne yapmam gerekir? ● U.A. 

 

Kamulaştırma, vatandaşın gayrimenkulünün yasalarda belirtilen şekillere uyularak kamu idaresine geçmesi demek. Ancak anlatılan olayda henüz gayrimenkul kamuya geçmemiş. Dolayısı ile ortada henüz bir kamulaştırma yok, kamulaştırma kararı var. Kamu idareleri önce kamu yararı kararı alır. Sonra kamulaştırılacak gayrimenkuller belirlenir ve bu karar tapuya şerh verdirilir. Okuyucumun durumu bu safhada.

 

6 AY İÇİNDE TESCİL İSTENMELİ
İdare kamulaştırma kararı verdikten sonra kamulaştırmanın tapu siciline şerh verilmesini, kamulaştırmaya konu taşınmazın kayıtlı olduğu tapu idaresine bildirir. Bildirim tarihinden itibaren malik değiştiği takdirde, mülkiyette veya mülkiyetten gayri ayni haklarda meydana gelecek değişiklikleri tapu idaresi kamulaştırmayı yapan idareye bildirmek zorundadır. İdare tarafından, şerh tarihinden itibaren altı ay içinde kamulaştırma bedelinin tespitiyle idare adına tescili isteğinde bulunulduğuna dair mahkemeden alınacak belge tapu idaresine ibraz edilmediği takdirde, bu şerh tapu idaresince resen sicilden silinir.

 

YA ANLAŞMA YA DAVA
Okuyucumun kamulaştırma şerhi ne kadar zamandır tapuda bilmiyorum ama sistem yukarıda anlattığım gibidir. Kamulaştırmanın tamamlanması için ya taraflar anlaşacak, okuyucum anlaşacağı bir miktar üzerinden gayrimenkulünü kamuya devredecek veya anlaşamayacaklar. Bu halde kamu kurumu mahkemeye gidip değer tespiti yaptıracak, bedelini ödeyecek ve adına tescil edilecek. Kamulaştırma da bu yolla tamamlanacak.

 

Ayrıca bundan başka bir nedenle gayrimenkulün tasarrufu engelleniyor ise bu durum da tazminatı gerektirir.


Geri Dön