25 / 04 / 2024

Hangi durumlarda kamulaştırma yapılır?

Hangi durumlarda kamulaştırma yapılır?

Kamulaştırma nedir? Hangi durumlarda kamulaştırma yapılır? Kamulaştırmayı kimler yapar? Hangi alanlarda kamulaştırma yapılabilir? Kamulaştırma davasını kim açar? gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..



Hangi durumlarda kamulaştırma yapılır?


Kamulaştırma nedir? Kamulaştırma; kamu yararı için tüzel kişi ya da hükümet tarafından özel mülkiyet olan mallara el koyması işlemine deniyor. Türkiye’de 1982 Anayasası’nın 46.maddesinde yer alan 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununa göre gerçekleştiriliyor. 


2001 yılında büyük değişikliklere uğrayan Kamulaştırma Kanunu’nda değişiklikler şu yönde olmuştur: Taşınmazı kamulaştırılan kişi fiyat artırımı yapmak için dava açamaz. Kamulaştırmayı yapan idare “kamulaştırma bedelinin tescil ve tespiti davası” açar ve söz konusu bedel bu dava sonucunda ödeniyor. 


Kamulaştırma, özel mülkiyet olan her türlü taşınmaz mal üzerinde gerçekleşiyor. Arsalar, tarlalar, araziler, binalar, bahçeler, evler, ofisler, kaynaklar gibi her şey kamulaştırılabiliyor. Sadece taşınır mallar kamulaştırılamıyor.


Hangi durumlarda kamulaştırma yapılır?


Kamu yararı olan bir projenin uygulanması sürecinde, devlet veya kamu tüzel kişilerinin karşılıklarını peşin ödemek koşulu ile özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamına veya bir kısmına yasada gösterilen yöntemlere göre kamu yararına el koyabiliyor ve kamulaştırma yapabiliyor.



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön