19 / 04 / 2024

Kamunun bina ve arazi kiraları FETÖ'ye mi aktarıldı?

Kamunun bina ve arazi kiraları FETÖ'ye mi aktarıldı?

Son 10 yılda kamunun araç, bina ve arazi kira giderinin 5 milyar lirayı bulduğunu söyleyen Tekin, “Bu para yandaş işadamlarına ve FETÖ'ye finans sağlayanlara akıtıldı. Türkiye'de 100 bin parselin talan edildiğini tahmin ediyorum” dedi…



CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, kamu kurumlarının yaklaşık 5 milyar lirayı bulan hizmet binası, arsa ve araç kira giderlerinin önemli bir bölümünün, FETÖ'cü işadamlarına aktarıldığını savundu. Tekin, SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada, 2006 yılından 2016 Temmuz ayına kadar geçen sürede kamunun araç, bina ve arazi kira giderinin yaklaşık 5 milyar lirayı bulduğunu açıkladı. Tekin, “Bu para 10 yıl boyunca yandaş işadamlarına ve FETÖ'ye finans sağlayanlara akıtıldı. FETÖ kamuyu yıllarca kiracı yaptı” diyerek şunları söyledi:


VERDİKLERİ ARSALARI ALIYORLAR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin, FETÖ'ye destek verenlerin mallarına el konulurken ‘Bin 142 parsel kurtardık. Bir arsanın bedeli 200 milyon dolar' açıklamasına dikkatli bakmak lazım. Bu bir itiraftır. 10 yıl boyunca Milli Emlak'a ait yüzlerce arazi işadamlarına kiraya verildi, sonra bu arazi üzerine gökdelenler yapıldı. Bu gökdelenlere devlet kiracı oldu. 10 yıl boyunca kamunun sadece arsa kira gideri yani elindeki bulgura ödediği para 27 milyon 521 bin lira.


Kamunun kendi arsası için ödenen kira yetmedi buralara dikilen gökdelenlerin birkaç yıl içinde yapım maliyetini çıkaracak tutarlara, kamuya kiralandı. Yani mal sahibi olan kamu evdeki bulgurdan olup kiracı konumuna düştü. Burada dönen rantı hesaplayabilmek mümkün değil. Son 10 yılda kamu kurumlarının ‘hizmet' binaları için kira gideri 2 milyar 594 milyon 764 bin lirayı buldu. Yandaş ve cemaatçi iş adamları binaları kamunun arazisine yaptı, sonra hem arazi için hem de o ‘hizmet' binaları için kira aldı.


BİZ UYARDIK, KİMSE DİNLEMEDİ

Kamu kendi binasını o paraya birkaç yıl içinde tamamlardı ama bütün uyarılarımıza karşın dikkate alınmadı. Şimdi o binalara el konuluyor. Üstelik bu binalar özellikle İstanbul, Ankara,  İzmir  gibi büyük şehirlerde deprem toplanma alanı ya da yeşil alan olması gereken yerlere imar oyunlarıyla dikildi. Sayın bakan 200 milyon dolar derken, sadece görünen kısmını açıklıyor. Rantın boyutlarını tam olarak kestirebilmek mümkün değil…


Çevre Bakanı'na seslendi: Gerçek temizlik ne zaman başlatılacak?

CHP'li Gürsel Tekin, yaklaşık 10 yıllık süreçteki kamu kurumlarının araç kira giderinin de 2 milyar 365 milyon 353 bin lira olduğunu açıkladı. Tekin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye de seslenerek, şunları söyledi:

“Meclis Başkanlığı'nın soru önergeme verdiği yanıta göre de, 2015-2016 yıllarını kapsayan 24 aylık dönemde sadece Meclis'in 58 adet kiralık araca 6 milyon 497 bin lira kira ödediği ortaya çıktı. El konulan araziler sadece bir cemaate dağıtılanlar… Türkiye'de ortalama 100 bin parselin talan edildiğini tahmin ediyorum. Sadece İstanbul'da 100 milyar dolarlık bir rant söz konusu. Bu suçlar tek taraflı işlenmedi. İmar işleri için ilgili bakanlıklardan ve belediyelerden izin alınması gerekiyor. Kendisi Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı olan Bakan Özhaseki'ye soruyorum, o arsaların ne kadarı Kayseri'deydi? Suç ortağı olan kamu görevlileri için işlem yapılacak mı? Gerçek temizlik ne zaman yapılacak?”


SÖZCÜ, kamu kurumlarının dudak uçuklatan kira giderlerini geçen yıl gündeme getirmişti. O kurumların bazıları ve ödedikleri kiralar şöyleydi: Aile Bakanlığı 765 bin lira, Kamu Güvenliği 232 bin lira, Afet Başkanlığı 500 bin lira, BDDK 1 milyon 90 bin lira, TİKA 225 bin lira, Kamu İhale Kurumu 284 bin lira, Orman Genel Müdürlüğü 311 bin lira.


Sözcü


Geri Dön