26 / 04 / 2024

Kanal İstanbul, arsa yatırımcısını çıldırttı!

Kanal İstanbul, arsa yatırımcısını çıldırttı!

'Çılgın proje' Kanal İstanbul'un resmi güzergahı açıklanmadı ama arsa yatırımcısı harekete geçti. Çatalca'da yüzde 157, Silivri'de yüzde 72 ; satılık arsa aramalarında Çatalca'da yüzde 349, Silivri'de ise yüzde 137 artış gerçekleşti...



 Silivri, Çatalca, Arnavutköy'ün köylerindeki tarlalar için Makedonya'dan bile talipler var. Başbakanın 'Çılgın proje' olarak nitelediği Kanal İstanbul projesinin güzergahı spekülasyona yol açmamak için açıklanmadı ama arsa yatırımcıları tahminler doğrultusunda harekete geçti.  "Yatırımcılar çıldırdı" dedirtecek ölçüde, Silivri ve Çatalca bölgesindeki emlak ofisleri 3 gündür ziyaretçi yoğunluğu yaşarken, telefonları da kilitlendi. Bölge emlakçılarından Hakan Konyar, projenin ününün Türkiye dışına çıktığını, kendilerini bilgi almak ve muhtemel güzergahı sormak için gece yarısı bile Makedonya, Almanya gibi yerlerden arayanlar olduğunu söyledi. Turyap Silivri Ofisi'nden Lütfî Eskikurt da, bölgedeki arazilerini satmak isteyenlerin bekleyişe geçtiğini, fiyatlarda yüzde 40'a kadar artış olabileceğini öngördü. Sözkonusu bölgeler imarsız olduğu için yatırımcıların tarla alıp imar durumunu beklemesi gerekiyor. Silivri'de tarlaların metrekare fiyatı 25 lira 50 lira arasında,  Çatalca'da ise  5 lira ile 50 lira arasında değişiyor.

Arsa arayanlar 4'e katlandı

Sahibinden.com verileri de Kanal İstanbul çılgınlığını ortaya koydu. 27 Nisan 2011 tarihinde açıklanan projenin ardından Silivri ve Çatalca'ya satılık arsa ilgisi rekor derecede arttı ve satılık emlak aramalarında Çatalca'da yüzde 157, Silivri'de yüzde 72 ; satılık arsa aramalarında Çatalca'da yüzde 349, Silivri'de ise yüzde 137 artış gerçekleşti.

Yatırımcıların takibine giren bir diğer bölge Arnavutköy oldu. Arnavutköy Tapu Sicil Müdürlüğü görevlileri mart ayında ilçenin kuzeyindeki Yassıören, Yeniköy ve Karaburun'da günlük 30-40 adet arazi satışı gerçekleşirken bir ay içinde bu sayının günlük 70-80'i bulduğunu açıkladı.

Dereyi görmeden paçayı sıvamayın

Ancak uzmanlar heyecana kapılan yatırımcıları uyarıyor. Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) Emlak Sektör Kurulu Başkanı Salim Taşçı, zemin etüdleri yapılmadan, tahmini geçiş güzergahları tam netleşmeden, alınacak arazilerin elde patlayabileceğini belirterek, "Düşük gelirli vatandaşlarımız bu yatırımları yaparken, bin defa düşünerek hareket etmeli. Zemin etüdlerinde geçiş güzergahının, bir kilometre sağa, sola kaydırılması neticesi hüsranla sonuçlanabilir. İstimlaklar da çıkacak sorunlar, açılacak davalar, durdurmalar göz ardı edilmemeli. Dikkat, yalı hayali kuranlar yas tutabilir" dedi.

Projeyle ilgili 3 senaryo

Mimar da olan, İnanlar Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, Kanal İstanbul'un yapılabilecek 3 ana noktayı şu sözlerle özetledi:

"Birincisi İzmit Körfezi ki bu geçiş tamamen yük geçişi anlamında olur. İzmit Körfezi'nin Karadeniz suyu ile temizlenmesine yardımcı olur. Bu geçiş ile İzmit, Adapazarı, Yalova ve Bursa merkez olma özellikleri kazanırlar, sanayi o bölgeye kayar. İkincisi Silivri geçişi ki bu geçiş ile sanayi Trakya'ya kayar, İstanbul'un Avrupa yakası daha da gelişir, Silivri havalimanı daha anlamlı hale gelir. Üçüncüsü ise Haliç'i Karadeniz'e bağlayacak geçiştir. Bu geçiş daha çok görsel bir geçiş olacaktır."

İşte söylentileri tetikleyen harita

İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları Arasındaki Görev Alanlarının Düzenlenmesine yönelik haritada; 'Kanal İstanbul güzergahının başlangıç noktası Yalıköy, bitiş noktası ise Alipaşa olarak gösteriliyor. Kurulun haritasında görülen kanal güzergahı; Yalıköy'den başlayarak Belgrat'ta bulunan Anastasıus Surları, Karaman Dere sınırı, Çatalca'da bulunan Gümüşpınar ve Devlet Ormanları, İhsaniye'de bulunan İkigöz ve Kocakuyu Mağaraları, Bekirli, Kurfallı, Fener'de bulunan Anastasıus Surları(II), Küçük Kılıçlı'dan geçiyor ve Alipaşa'da sona eriyor. Kanal İstanbul'un bitiş noktasının doğusunda Mimar Sinan Köprüsü bulunuyor.  İstanbul 1. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün görev alanında Arnavutköy, Avcılar, Çatalca, Gaziosmanpaşa, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Esenyurt, Silivri ve Sultangazi ilçeleri yer alıyor.

Yunanlılar korktu

Atina'da yayımlanan yüksek tirajlı Ethnos gazetesi, kanal projesinin, "Türkiye'yi, Montrö Antlaşması'nın yükümlülüklerinden kurtararak, Orta Asya petrollerinin Akdeniz'e taşınmasında kontrolü tamamen kendine ait alternatif yeni bir yol açacağını" yazdı. Gazetedeki yorumda, "Bu durum, Yunanistan'ın ekonomik ve çevresel açıdan doğrudan felaketine yol açacak" denildi.

Bugün/Selma ŞENOL


Geri Dön