19 / 04 / 2024

Kanal İstanbul Projesi ile ilgili soru önergesi verildi!

Kanal İstanbul Projesi ile ilgili soru önergesi verildi!

Kanal İstanbul Projesi meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Erozan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan, Kanal İstanbul Projesine ilişkin soru önergesi verdi. Erozan, sorusunun Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Erozan, ''Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Ormancılık Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını saygılarımla arz ederim'' diye konuştu.

Erozan, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''26 Temmuz 2018 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Mehmet Cahit Turhan'a Kanal İstanbul konusunda yönelttiğim sorular meyanında aşağıdaki soruya da yanıt verilmesini talep etmiştim.Sayın Bakan 11 Ekim 2018 tarihinde verdiği yanıtta “Uluslararası ulaşıma açık bir iç su yolu olarak planlanan Kanal İstanbul Projesi'nin geçiş rejiminin, uluslararası hukuk temelinde Türkiye'nin kendi iç hukukuyla düzenlenebilmesi ve Türkiye'nin bir iç su yolu olması hasebiyle buradaki geçiş koşullarının belirlenmesi, ülkemizin yetkisinde bulunmaktadır” ifadelerini kullanmıştı. Kanal İstanbul'un "iç su yolu" olacağına ilişkin bu açıklamadan hareketle Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli tarafından Kanal İstanbul'un Türkiye ile Katar arasında 26 Kasım 2020 tarihinde imzalanmış olan "Su Yönetimi Alanında işbirliği" mutabakat zaptının 2. Maddesinin 3. Fıkrası (işbirliği Alanları/Kıyı ve Geçiş Suları Yönetimi) kapsamında Katar ile işbirliğinin de öngörüldüğü bir geçiş suyu olarak mi telakki edildiğinin bildirilmesini talep ederim.''

Kanal İstanbul Projesi ile ilgili soru önergesi verildi!

İYİ Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan'ın soruları:
"1- Sivil, ticari ve askeri gemilerin Kanal İstanbul'dan geçişleri Montreux Boğazlar Sözleşmesi'nden farklı bir rejime tabi olacaksa bu rejim ulusal bir kararla mi yoksa uluslararası bir sözleşme ile mi belirlenecektir?

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com
 


Geri Dön