25 / 04 / 2024

Kanal İstanbul ve deprem!

Kanal İstanbul ve deprem!

Çılgın proje olarak bilinen Kanal İstanbul'un beklenen İstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceği uzun süre tartışıldı. Uzmanların da iki görüşe ayrıldığı bu konuyla ilişkin bir açıklama da Kanal İstanbul'un internet sitesinden yapıldı...



Kamuoyunda tartışmalara sebep olan ve çılgın proje olarak bilinen Kanal İstanbul projesi, çevresel riskleriyle, büyük İstanbul depremi etkileyip etkilemeyeceğiyle ve maliyetiyle uzun süre gündemde kaldı. Kanal İstanbul'un depremi tetikleyip tetiklemeyeceği ile ilgili gerek uzmanlar gerekse yetkililer tarafından birçok açıklama yapıldı.

Kanal İstanbul'a ilişkin proje detayları ve merak edilen soruların cevaplandığı projenin internet sitesinde, Kanal İstanbul'un depreme etkisi hakkında bilgiler paylaşıldı.  

"www.kanalistanbul.gov.tr"'de Kanal İstanbul ve deprem şu şekilde açıklandı; 

Deprem, yer kabuğunu oluşturan yüzlerce km kalınlığındaki levhaların tektonik hareketlenmeleri sonucu ortaya çıkmaktadır. 20,75 metre derinliğinde sığ bir inşaatın, yüzlerce km kalınlığındaki bu kütleleri tetiklemesi mümkün değildir. İnsan eliyle yapılan hiçbir proje (metrolar, köprüler, derin bodrumları olan alışveriş merkezleri vb.) bundan farklı değildir.

Ayrıca, Kanal İstanbul güzergâhı üzerinde herhangi bir aktif fay hattı bulunmamaktadır. Kanal İstanbul’a 11 kilometre mesafeden Kuzey Anadolu Fay Hattı ve 30 kilometre mesafeden Çınarcık fay hattı geçmektedir. Kanal İstanbul’un gerek kazı/dolgu hacmi gerekse Kanaldaki su hacmi açısından herhangi sismik harekete neden olması söz konusu değildir.

Bununla birlikte, Kanal İstanbul kapsamında deprem durumsallığı analizlerinde, 2475 yıllık tekrarlı deprem periyodu incelenerek, oluşabilecek en büyük depreme göre deprem ivmesi hesaplanmış ve bu ivme hesabına göre Kanal tasarımı yapılmıştır.

Pınar Demircan / Emlakkulisi.com

Kanal İstanbul'da ilk ihale tarihi belli oldu!

50 soruda Kanal İstanbul!

Kanal İstanbul deprem riskini artırır mı?


Geri Dön