26 / 04 / 2024

Kanal İstanbul’a özel fon çözümü!

Kanal İstanbul’a özel fon çözümü!

Banka veya aracı kurumlar, projeler için finansman fonu kurabilecek. Buna göre Kanal İstanbul gibi altyapı, enerji, sanayi veya teknoloji yatırımlarını fonlamak amacıyla borçlanma araçları ihraç edilebilecek.



Mali piyasalarla ilgili yeni kanun taslağı hazırlandı. Bankacılık Kanunu, SPK Kanunu ile Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu’nun değişmesini planlayan taslak ile bazı yeni düzenlemeler hayata geçiriliyor.

Türkiye Gazetesi'nden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre; bankalara, mali bünyelerinde bozulacağı düşünülen veya görülme ihtimalinin ortaya çıkması durumunda, alınacak tedbirlerin önceden belirlenip “önlem planı” hazırlamaları ve bu planı BDDK’ya göndermeleri için yükümlülük getiriliyor.

Yapılan denetimlerin ardından mali bünyede bozulmaya neden olacak durumların gerçekleşme ihtimalinin tespit edilmesiyle “önlem planı’’nda yer alan tedbirlerin alınması istenecek. Sıkıntıların giderilememesi halinde BDDK düzeltici ve kısıtlayıcı tedbirleri alabilecek.

Aracı kurumlar, bir projeye dayalı finansman fonu kurabilecek. Buna göre altyapı, enerji, sanayi veya teknoloji yatırımları gibi projelerin finansmanı için borçlanma araçları ihraç edilebilecek.

Buna göre Kanal İstanbul gibi büyük projelerin finansmanı, bu fonlardan sağlanacak. Projenin gelirleri ve diğer hakları, proje finansman fonuna verilecek. Usul ve esaslar SPK tarafından belirlenecek. Proje finansman fonu portföyünde bulunan varlıklar ve haklar, amacı dışında tasarruf edilemeyecek, rehin edilemeyecek, teminat gösterilemeyecek, kamu alacaklarının tahsili amacı da dâhil olmak üzere haczedilemeyecek.


Geri Dön