26 / 04 / 2024

Kanal İstanbul'un Trakya Bölgesi'nin ekosistemine etkileri TBMM'de!

Kanal İstanbul'un Trakya Bölgesi'nin ekosistemine etkileri TBMM'de!

Kanal İstanbul Projesi'nin Trakya Bölgesi'nin ekosistemine etkileri meclis gündemine taşındı. CHP'li Gündoğdu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Kanal İstanbul Projesi'nin Trakya Bölgesinin ekosistemine etkilerine ilişkin soru önergesi verdi. Gündoğdu, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Gündoğdu, ''Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim'' diye konuştu. 

Gündoğdu, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Istranca dağlarında, Kırklareli il sınırları içinde 2.117 bitki türü ve 2.062 hayvan türü olmak üzere toplam 4.179 tür canlı tespit edilmiştir. Trakya Bölgesi'nin konumu itibariyla iki kıta arasında bir köprü olması ve coğrafi özellikleri nedeniyle birçok farklı türlere sığınak olması, farklı iklimsel koşullara ve farklı ekosistemlere sahip olması Kırklareli'nin biyoçeşitlilik zenginliğinin başlıca nedenleri arasındadır. Bu nedenle istrancalar; ülkemizin, Trakya Bölgesi'nin ve Kırklareli'nin çok önemli bir doğal zenginliğidir. Istrancalar aynı zamanda Trakya Bölgesi ile İstanbul'un da havasının ve suyunun kaynağı konumundadır. Planlanan ve çalışmaları başlayan Kanal İstanbul Projesi'nin gerçekleşmesi halinde İstanbul ve Trakya Bölgesi'nde tam bir ekolojik yıkım ve talanın yaşanabileceği tehlikesi ile karşı karşıya bulunmaktayız.''

Kanal İstanbul un Trakya Bölgesi nin ekosistemine etkileri TBMM de!

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu'nun soruları:
1-Avrupa'nın en önemli alanından biri olan Istrancalar'ın, daha fazla tahrip edilmeden, yaban hayatı yok olmadan, doğal varlıkların gelecek nesillerin yaşam kaynağı olarak neden kayıtsız şartsız koruma alanı ilan etmiyorsunuz? 
2-İstanbul'un yaşam destek sistemleri olan Kuzey Ormanları, su havzaları, su havzalarını besleyen su kaynakları, tarım ve mera alanlarının yok olmasını nasıl engelleyeceksiniz? 
3-Kanal İstanbul ile İstanbul'un önemli su kaynaklarından biri olan Sazlıdere Barajı'nın yok olmasını, doğal yaşam alanlarının, ekosistemin bozulmasını, doğal ve arkeolojik sit alanlarının, tabiat parklarının, milli parkların yok olmasını nasıl engelleyeceksiniz? 
4-Anılan Projenin gerçekleşmesiyle sadece İstanbul'da değil, Trakya'ya kadar tatlı suların beslediği tarım alanları ciddi zarar görecek, bölgede tarım ve hayvancılığı nasıl koruyup, geliştireceksiniz? 
5-Projenin ÇED Raporuna göre 1.155.668.000 m3 olan kazı materyalinin taşınmasıyla bozulan ekosistemi nasıl telafi edeceksiniz? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com
 


Geri Dön