28 / 03 / 2024

Kanarya Mahallesi sakinlerinden kentsel dönüşüm eylemi!

Kanarya Mahallesi sakinlerinden kentsel dönüşüm eylemi!

İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinin Kanarya Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar kentsel dönüşüm eylemi gerçekleştirdi.



İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinin Kanarya semtinde yaşayan vatandaşlar kentsel dönüşüm eylemi gerçekleştirdi. Kanarya Mahallesi sakinleri olarak mağdur edilmek istemiyoruz diyen vatandaşlar "İstediğimiz şey insancıl bir anlaşma" diyor.

"Ranta izin vermeyin. Bizleri evsiz bırakmayın. Covid19'a rağmen buraya geldik hakkımızı savunuyoruz. Lütfen duyun sesimizi" diyen Kanarya Mahallesi sakinleri "Halkın coğunluğu emekli ve emekli maaşları ile geçinmeye  çalışıyorlar. Ellerinde sadece evleri bulunmaktadır. Evlerini kaybetmemek için canla başla çalışıyorlar" diyor.

Yeşil alan ve konutların olduğu bölge şuan mahalle halkının yaşadığı yer

Kanarya Mahallesi sakinlerinden kentsel dönüşüm eylemi!

Kanarya Mahallesi sakinlerinden kentsel dönüşüm eylemi!

KanaryaMahallesiKentselDönüşüm hesabının konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:

"İstanbul İli, Küçükçekmece İlçesi, Kanarya Mahallesinde yer alan taşınmazımın bulunduğu alan Bakanlar Kurulu’nun 28.01.2013 tarihinde riskli alan ilan edilmiştir ve 2013 Yılında itibaren kanarya halkı kentsel dönüşüm ile mücadele ediyor.

Halkın çoğunluğu orta ve alt gelirli ailelerden oluşmaktadır. Ellerinde ise şuan oturdukları evleri ve emekli maaşları bulunmaktadır. Kendi evleri ise yok parasına değer biçilerek pantemi döneminde 3/2’i coğunluğu yakalamak için canla başla hak sahiplerini yanıltıyorlar. Ofise giden hak sahiplerine 3 blok bitti hemen sizde imza atın yoksa hakkınız kaybedeceksiniz diye psikolojik baskı kuruyor. Ofise giden amcalarımız, teyzelerimiz ise ellerinde tek varlıkları evini kaybetmemek için mücadele ediyor.

Riskli bölge tanımından daha çok rant bölgesi olarak planlanan projede hak sahiplerine aşağıdaki değerleri veriyorlar. Hak sahiplerinin 80-90 metrekare dairelerine 30-35 brüt alan düşmektedir. Şu an oturduğu daire boyutlarında yeni daire almak isterse hakkına düşen 30 metrekare alanın %30‘nu yani 9 metrekaresini 5.5500 TL’ye satılıyor. 9 X 5500 : 49.500 TL. Mevcut yaşadığı standartlara yine ulaşamadığı için 51 metrekare ise 6.500 TL satılıyor. 51 X 6.500 TL = 331,500 TL + 49.500 = 381.000 TL para istenmektedir. Zaten 381.000 TL ile dairenin yapım parasını alıyor.

İstenilen para belli ama nasıl ödeneceği hakkında kesinlikle hiç bir bilgi verilmektedir. Kira yardımı, taşıma parası v.b hiç bir şey söylenmiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Tebliğ edilen lüks konut inşaat metrekare bedeli 2015,70 liradır. Hak sahiplerinden istenen rakamlar neredeyse iki buçuk katıdır. KİPTAŞ Silivri konutlarında 2600 TL ile brüt alanı satarken neden kanarya mahallesinde aynı oradan satmıyor? 5500 TL ve 6500 TL satış yapıyorlar?

Mahalle halkından alınan yeşil alan yarın boş kalacağı belli mi? Kanal İstanbul Manzaralı dev bir alan"

 

Riskli binalarda oturanlar dikkat! Kentsel dönüşüm kredisinde fırsat!


Geri Dön