20 / 04 / 2024

Kapadokya'daki konak belediye binası olacak!

Kapadokya'daki konak belediye binası olacak!

Türkiye'nin peri bacaları ve balon turları ile ünlü önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'daki tarihi Topakoğlu Konağı restore ediliyor. 30 yıldır boş duran konağın restorasyonu tamamlanınca "sıra dışı bir belediye hizmet binası" olacak



Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı tarihi konakları ile ünlü Mustafapaşa beldesindeki Topakoğlu Konağı'nın 2 yıl önce başlayan restorasyon çalışmalarına hız verildi. 3 ana bloktan oluşan ve 1800'lü yıllara ait olan konak, koruma amaçlı imar planı çalışmaları çerçevesinde restorasyonu tamamlandıktan sonra belediye hizmet binası olarak hizmet verecek. Binanın içinde kütüphane, sosyal faaliyet alanları ve tarihi değerlerin yer alacağı küçük müzeler yer alacak. Restorasyon sırasında konağın iç kısmındaki duvar resimleri ve süslemelere zarar verilmeyecek ve restorasyon, konağın aslına zarar verilmeden sürdürülecek.

Mustafapaşa Belediye Başkanı Levent Ak, konağın restorasyonunun eğitim ve öğretim faaliyetlerini beldede sürdürmekte olan İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı Kapadokya Meslek Yüksekokulu ve Tarihi Kentler Birliği ile birlikte yürüttüklerini söyledi.

Amaçlarının tarihi mekanı korumak, aslına zarar vermeden restore ettirip kullanılır hale getirerek hizmete sunmak olduğunu belirten Ak, şöyle konuştu: "Yaklaşık 100 bin TL'lik bir proje kapsamında restorasyon çalışmaları devam ediyor. 2 yıl önce başlayan restorasyon çalışmasını 2011 yılında tamamlayacağız. Burada öyle bir çalışma var ki sadece belediye hizmet binası değil, kültürel birimler de olacak. 10-15 odadan oluşacak olan tarihi yapı, bünyesinde kütüphane, küçük müzeler gibi kültürel mekanlar da oluşturacağız." Ak, beldenin aynı zamanda Tarihi Kentler Birliği üyesi olduğunu da anımsattı.
AA


Geri Dön