23 / 04 / 2024

Kapadokya'nın Küçük Ayasofya'sına yoğun turist ilgisi!

Kapadokya'nın Küçük Ayasofya'sına yoğun turist ilgisi!

Kapadokya'da Ortodokslar için önemli bir dini merkez olan ve "Küçük Ayasofya" olarak da bilinen Kilise Cami, her yıl binlerce turist tarafından yoğun ilgiyle ziyaret ediliyor...



Kapadokya'da Ortodokslar için önemli bir dini merkez olan ve "Küçük Ayasofya" olarak da bilinen Kilise Cami, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Güzelyurt Belediye Başkanı Ünal Demircioğlu, yaptığı açıklamada, Aksaray'a bağlı ilçenin günümüzde Kapadokya'nın batısında yer almasına karşılık, tarihi ve kültürel geçmişiyle merkezinde olduğunu söyledi. 


İlçede geçmişte Rum ve Türk nüfusun bir arada yaşadığını belirten Demircioğlu, "1924 yılına kadar ilçemizde Rum nüfusla Türk nüfus ortak yaşantı sürdürmekteydi. Hatta 1924 yılına kadar Rum nüfus ağırlıklıydı, yaklaşık üçte iki gibi. 1924 mübadelesiyle ilçemizdeki Rumlar Yunanistan'a, Trakya'dan da Müslümanlar ilçemize geldi" dedi. Güzelyurt merkezinde yer alan Manastır Vadisi'ndeki Kilise Cami'nin, Hristiyanlık tarihinde önemli bir dini yapı olduğunu dile getiren Demircioğlu, şunları kaydetti: "Aziz Gregorius Kilisesi olarak da bilinen yapı, günümüzde cami olarak hizmet vermekte ve Kilise Cami olarak bilinmektedir. Bu yapı, Hristiyanlık tarihinin en önemli yapılarındandır. Ortodoks mezhebinin doğuşunda çok önemli bir yeri olan Aziz Gregorius adına MS 385 yılında yaptırılmıştır. Kilise, tarih boyunca üç önemli tadilattan geçmiş. İlk yapısı kaya oyma bir kilise şeklindeydi. Daha sonra gördüğü tadilatlarla bugünkü haline geldi." Mübadeleden sonra camiye çevrildi Demircioğlu, 1924'e kadar kilise olarak kullanılan Aziz Gregorius Kilisesi'nin mübadeleden sonra camiye dönüştürüldüğünü anlatarak, "Mübadelenin ardından kilise camiye çevrildi. İçindeki freskler badana ile boyandı ve girişindeki çan kulesine de minare eklendi" diye konuştu. Kilise Cami'nin günümüzde turizme açık olduğunu bildiren Demircioğlu, şöyle devam etti: "Yapı, cami olarak hizmeti devam ediyor. Aynı zamanda müze gibi de geziye açık. Yarı müze konumunda turistlere hizmet verdiğini söyleyebiliriz. Hristiyanlık tarihi açısından çok önemli bir yapı olduğu için turistlerin ilgisini çekiyor. Kilise Cami, her yıl binlerce Ortodoks Hristiyanın yoğun olarak ziyaret ettiği önemli bir yapı Buradan giden Rumların çocukları ve torunları, her yıl ilçemize gelerek Kilise Camiyi ziyaret ediyor." Yapının bu haliyle Kapadokya turizmine yeteri kadar hizmet veremediğine işaret eden Demircioğlu, "Kilise Cami, Kapadokya turizminde keşfedilmeyi bekliyor. Ziyaretçi sayısını yeterli bulmuyorum. Kilise Cami'nin daha iyi hizmet vermesi ve tanıtımı açısından farklı bir takım yöntemler kullanılması gerekiyor" ifadesini kullandı. Demircioğlu, Giizelyurt'ta Kilise Cami kadar büyük olmasa da onlarca kilise ve kültür açısından önemli yüzlerce yapı bulunduğunu sözlerine ekledi. 


Aksaray Posta 


Geri Dön