25 / 04 / 2024

"Kapadokya'ya uymayan yapılara izin verilmemeli"


Doç. Dr. Mehmet Somuncu, "Doğa harikası Kapadokya bölgesinde inşa edilen yapıların, bölgenin doğal ve kültürel yapısına uygun olmasına özen gösterilmeli" dedi



TÜBİTAK destekli, "Ihlara Vadisi ve Çevresinde Doğa Eğitimi" programına katılan Somuncu, doğa eğitime katılan öğretmen adaylarıyla Hasandağı çevresinin volkan jeomorfolojisi, Ihlara Vadisi'nin oluşumu
ve Selime Peri Bacaları'nın gelişimiyle ilgili bilimsel inceleme ve gözlem yaptıklarını söyledi.

Somuncu, "Peri bacası denince sadece Ürgüp ve Göreme akla geliyor. Bunlar dışında Kayseri'de Soğanlı Köyü ve Aksaray'ın Güzelyurt ilçesine bağlı Selime beldesinde de peri bacaları var" dedi. Buradaki peri bacalarının oluşumlarının tüm Kapadokya'da olduğu gibi devam ettiğini ifade eden Somuncu, Selime'de bu oluşumun net olarak görülebildiğini belirtti.

Ihlara Vadisi ve çevresinin dünya ölçeğinde çok önemli bir yer olduğunu vurgulayan Somuncu, doğa ve kültürel zenginliği ile Ihlara'nın, Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi içinde yer aldığını söyledi.

Ihlara ÖÇK Alanı içinde inşaatı devam eden termal otelin bölgenin doğa ve kültürel yapısına uygun olmadığını savunan Somuncu, şunları kaydetti:

"Doğa harikası Kapadokya bölgesinde inşa edilen yapıların, bölgenin doğal ve kültürel yapısına uygun olmasına özen gösterilmelidir. Kapadokya'da peri bacaları ve vadileri korurken, çevresinde uyumsuz yapılara müsaade edilirse, bu doğal ve kültürel yapıya zarar verir."

Ihlara Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki inşası süren bir termal otelin, doğal yapıya uygun yapılmadığını iddia eden Somuncu, "Şehirdeki tesisin aynısını buraya koyarsanız tabi ki bir uyumsuzluk doğacaktır. Bu tüm Kapadokya için geçerlidir"dedi.
(A.A)


Geri Dön