19 / 04 / 2024

Kapalıçarşı esnafı mutlu! Dükkanlar 1 Haziran'da açılıyor!

Kapalıçarşı esnafı mutlu! Dükkanlar 1 Haziran'da açılıyor!

Koronavirüs döneminde kapalı olan Kapalıçarşı, yeni döneme hazırlanıyor. Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş, 1 Haziran'da dükkanların yeniden açılacağını söyledi.



Koronavirüs pandemisi sürecinde faaliyete ara veren Kapalıçarşı, yeni bir ticaret hamlesi başlatıyor. Geçtiğimiz yıllarda dünyanın her ülkesinden milyonlarca turist ağırlayan çarşı esnafı virüs gibi olumsuz durumların önüne geçmek için dijital ticaret hamlesi başlattı. Çarşı esnafı artık kendisine gelmeyen turiste de ulaşacak. Kapılar kapalı olsa da dijital ticaret kullanılmaya devam edilecek.

E-TİCARET GİRİŞİMİ

Hürriyet'ten Emre Eser'in haberine göre; Kapalıçarşı'da yeni dönemi anlatan Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş, “Çarşı 17 Mart tarihinden beri kapalı. Bu süreçte dünyada koronavirüsten en fazla etkilenen yerlerden birisi de burası oldu. Turizm denilince akla gelen ilk yerlerden birisi. Şimdi yeniden açılışa hazırlanıyor ancak bu dönemde boş durmadık. Kaybımızı en aza indirmek için e-ticaret alanında girişimlerimiz oldu” ifadelerini kullandı.

 Kapalıçarşı esnafı mutlu! Dükkanlar 1 Haziran da açılıyor! 

PANZEHİR OLUYOR

Kapalıçarşı esnafının çok girişken ve çalışkan olduğundan bahseden Kurtulmuş, “Burada esnaflık daha çocukken başlar. Şimdi dijital bir dönemin içerisindeyiz. Alttan gelen jenarasyon e-ticarete daha hâkim. Bu süreçte Trendyol ile verdiğimiz eğitimlerle e-ticarete tarafında da güçleniyoruz. e-ticaret şu dönemde güzel bir panzehir oluyor. Dünyanın farklı noktalarındaki turistlere bir de böyle ulaşabiliyoruz” şeklinde konuştu. 

1 HAZİRAN’DA AÇILIYOR

Kapalıçarşı'nın 1 Haziran itibari ile yeniden açılacağını anlatan Fatih Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı: “Kapalı dönemde en büyük şansımız Ramazan ayı oldu. Bu dönemde düğünler zaten yapılmayacaktı. Şimdi gözümüz düğünlerde.Fiziki ticaretin yeri ayrı. İnsanlar ürünlere dokunmak istiyor. Temmuz başında bu anlamda büyük bir zıplama olmasını ve cirolara yansımasını bekliyoruz.” 

Kapalıçarşı’da yeni dönemde içeride dolaşan kişi sayısı sürekli kontrol edilecek. Yürüyüş yolları belirlenecek ve sosyal mesafe kurallarına göre sadece maske ile dolaşılacak.

HEDEF 43 MİLYONDU

Kapalıçarşıda normalde 21 kapı da açıktı. Bu kapılardan günlük 130-150 bin kişi Kapalıçarşı’ya giriyordu. Geçtiğimiz yıl toplam ziyaretçi sayılarının 42 milyon olduğunu söyleyen Fatih Kurtulmuş, “Kapalı olduğumuz dönemde yaklaşık 6-7 milyon ziyaretçi kaybımız oldu ancak biz atacağınız adımlarla bu açığın kapatılacağını düşünüyoruz. Görüştüğümüz uluslararası tur firmaları eylülde oradayız diyor” dedi.

KRUVAZİYER TURİSTİ İLE HAREKETLENECEK

Normal şartlarda 2020 yılına çok iyi bir başlangıç yaptıklarından bahseden Fatih Kurtulmuş, “Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası turizm bir toparlanma süreci geçirmişti. Ülkeye gelen turist sayısı hızla yükselse de o dönem alım gücü yüksek olan turistin yokluğu anlaşılmıştı. Eğer salgın yaşanmasaydı, bu yıl nisan ayı itibarıyla Galataport da açılıyordu. Oradan tam bizim istediğimiz, para harcayan, nitelikli turist kitlesi gelecekti. Şimdi bu plan ağustos ve eylüle kaldı” ifadelerini kullandı.

‘KAPALIÇARŞI BUTİĞİ’

Platform olarak dijitalleşmenin kapsayıcı olması gerektiğini anlatan Trendyol İcra Kurulu üyesi ve Kurumsal İşler Başkanı Ozan Acar, “Salgın döneminde çok sayıda sektörde fiziki satışlar neredeyse durma noktasına geldi. Biz de bu dönemde dükkanlarını kapatmak zorunda kalanların işlerini e-ticarete taşıyarak sürdürebilmesi için destekler sunuyoruz.

559 yıllık geçmişiyle dünyanın en eski çarşısı Kapalıçarşı da pandemiden olumsuz etkilendi. Bunun için Kapalıçarşı yönetimi iş birliğinde çarşı esnafına destek olmak amacıyla ‘Kapalıçarşı Trendyol’da Paketi’ni başlattık. Paketin içinde Trendyol Akademi’de eğitim desteği, veriyoruz. Kapalıçarşı esnafı, Trendyol Akademi’de ürün listeleme, tedarik ve operasyon süreçlerinin yönetimi, satış stratejileri geliştirme ve müşteri memnuniyetini yükseltme eğitimi alacak. Kapalıçarşı ürünlerini platformda öne çıkarmak için bir pazarlama bütçesi ayırıyoruz. Tüketicilerin bu ürünlere daha kolay ulaşabilmesi için platform üzerinde bir ‘Kapalıçarşı Butiği’ açıyoruz. Bir ay boyunca herhangi bir komisyon almayacağız” açıklamasında bulundu. 

Kapalıçarşı 1 Haziran'da açılıyor!

Kapalıçarşı'da kiralar ötelenecek mi?

 

 


Geri Dön