20 / 04 / 2024

Kapalıçarşı'nın çatı restorasyonu 2017'de tamamlanacak!

Kapalıçarşı'nın çatı restorasyonu 2017'de tamamlanacak!

AK Parti’li Başkan Mustafa Demir, Posta Gazetesi'ne verdiği röportajda Kapalıçarşı'yla ilgili açıklamalarda bulundu. İşte o röportaj..



AK Parti’li Başkan Mustafa Demir, Posta Gazetesi'ne verdiği röportajda Kapalıçarşı'yla ilgili açıklamalarda bulundu. İşte o röportaj..


Dünyanın en büyük ve en eski alışveriş merkezi Kapalıçarşı sizinle tekrar hayat buldu. Restorasyon çalışmaları nasıl gidiyor? 


Kapalıçarşı, bizim için hayati önem taşıyor. Yılda 92 milyon 200 bin ziyaretçisi olmasına rağmen sıkıntıları vardı. 2009’da Eminönü bize bağlandığında ilk üzerine gittiğimiz yer burası oldu. O yıllarda bu sorunların çözümü için araştırmalar ve projeler yaptık. Başkanlıkta üçüncü dönemim. Restorasyon konusunda tecrübe sahibiyiz. Biz başladık, çok çalıştık ama yine de kanun gerekiyordu.


O dönem başbakanımız olan Tayyip Bey önümüzü açtı. Tüm bunları üst üste koyduğumuzda, Kapalıçarşı kurtuldu diyebilirim. Buranın projelerini yapmak çok zordu ama yaptık. Fatih’te orta ölçekli bir tarihi eserin bile projelerinin yapılıp, Anıtlar Kurulu’ndan onay alınması 3 yıl sürer. Kapalıçarşı gibi bir yer için bu süre 30 yıla çıkar. Ama biz başardık.


Büyük bir ekiple proje ihalesine çıktık. Bir kamyonet kasası kadar proje oluşturduk. Kültür Bakanlığı’nda çalışan tüm raportörleri İstanbul’a davet ettik. Raportörler aylarca çalıştı ve kuruldan böyle geçti. Proje, sadece restorasyon demek değildir. Bu tür projelerde anıt eserin problemlerini de çözüme kavuşturmak gerekir. Netice itibariyle proje onaylandı. İlk projeyi de çatıdan başlattık. Şu an çatılar yapılıyor.


‘PROBLEMİ BİLİYORUZ’


Kapalıçarşı’nın röntgenini çektik. Sorunlarını biliyoruz. Kapalıçarşı’yı geleceğe aktarılacak bir eser haline getirdik. Bu başarı sadece Fatih Belediyesi’nin değil. İstanbul Valiliği’nin, Büyükşehir Belediyesi’nin, Kültür Bakanlığı’nın ve hükümetin desteği de çok önemliydi. Şu an 13 kişilik bir yönetimi de var. Bu yönetim, problemlerin çözümünde tam yetkiye sahip. Çatıyı 2017’nin sonunda bitireceğiz.


Posta



Geri Dön