19 / 04 / 2024

Kapanan yollar ifraz edilebilir mi?

Kapanan yollar ifraz edilebilir mi?

Kapanan yollar ifraz edilebilir mi? Sorunuzun yanıtı ve Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamında kapanan yollar ile ilgili yer alan hükümler için haberimize giriş yapabilirsiniz...



Kapanan yollar ifraz edilebilir mi?

Kapanan yollar ve imar adası ortasında kalan yola cephesi bulunmayan parseller ifraz edilemiyor. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine göre, ayrıca, bu yollar komşu parsellere tevhit edilemiyor, veya ayrı bir parsel olarak değerlendirilip uygulama yapılamıyor.


Konu ile ilgili hükümler, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamında 22. maddede şu şekilde ele alınıyor;


Kapanan yollar

Madde 22 – 

(Değişik fıkra:RG-1/6/2013-28664) İmar planı kararı nedeniyle mahreç aldığı yolu kapanan ve imar adası ortasında kalan yola cephesi bulunmayan parseller ifraz edilemez. Bu alanda yola cephesi olmayan parsellere imar yoluna cephe sağlayacak şekilde arazi düzenlemesi yapılmadığı veya 20 nci maddeye göre uygulama yapılmadığı takdirde kapanan yollar, ifraz edilemez, komşu parsellere tevhit edilemez, veya ayrı bir parsel olarak değerlendirilip uygulama yapılamaz, yapı ruhsatı düzenlenemez. Sorumluluk ilgili idareye aittir. 


Bu gibi yerler, Kanunun ilgili hükümleri uygulanamadığı ve yapı yapılmasına müsait bir durum elde edilemediği takdirde, kamulaştırılıncaya kadar sahiplerince olduğu gibi veya tadilat yapılarak veya kullanım değişikliği yapılarak kullanılmaya devam olunur.


Bu gibi arsalardan 5 yıllık programa dahil olmayan ve bu Yönetmelik hüküm ve ölçülerine göre bina yapılmasına müsait bulunanlara da yükseklikleri tabii zeminden (6.50) m. yi ve brüt inşaat alanı 250 m2. yi geçmemek üzere, 21 inci maddedeki şekil ve esaslar dahilinde muvakkat inşaat izni verilir.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön