25 / 04 / 2024

Kapıcılar hangi şartlarda tahliye edilebilir?

Kapıcılar hangi şartlarda tahliye edilebilir?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Bir akrabam 12 yıldır bir binanın kapıcı dairesinde kalıyor. Binanın temizliğini yapıyor, çöpünü topluyor ama beş kuruş ücret almıyor. Şimdi bu yerden çıkması isteniyor. Bu akrabam ne yapabilir?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper, 'Bir akrabam 12 yıldır bir binanın kapıcı dairesinde kalıyor. Binanın temizliğini yapıyor, çöpünü topluyor ama beş kuruş ücret almıyor. Şimdi bu yerden çıkması isteniyor. Bu akrabam ne yapabilir?' sorusunu yanıtladı.

Bir akrabam 12 yıldır bir binanın kapıcı dairesinde kalıyor. Binanın temizliğini yapıyor, çöpünü topluyor ama beş kuruş ücret almıyor. Şimdi bu yerden çıkması isteniyor. Bu akrabam ne yapabilir? G.A.

*****

Kapıcılar hangi şartlarda tahliye edilebilir?

Bu anlatılan için ne diyebilirim ki? Böyle bir durumda apartmanın SSK’ya 12 yıllık prim borcu ve cezaları olduğu gibi, kapıcı dairesinde kalıp binanın işlerini gören biri için de ‘Kapıcı değildir’ deme imkanı yok. Şimdi kapıcıların işine son verildiği hallerde kaldıkları daireden tahliye kolay. Bir dava açmak gerekmiyor. Mahalle kaymakamlığına başvurulup tahliye sağlanıyor. Ancak bu hali ile gerçekte kapıcı olan bu kişinin hakları kaybolmuyor. Talepleri arasında almadığı aylık ücretler, kıdem tazminatı, tatil günleri çalışma ücreti ile ispatladığı takdirde fazla mesai gibi alacak hakları bulunuyor.

*****

Bu akrabanızın adı binada kapıcı olmayabilir ancak fiili durumu değerlendirilir. Bir kimse kapıcı dairesinde yaşıyorsa binada temizlik yapıp çöp topluyor belki de servis hizmetini yapıyorsa artık bu kişi fiilen ve hukuken kapıcıdır. Kapıcılar için de İş Kanunu hükümlerine göre yazılı iş akdi yapılması gerekiyor ama bu akdin yapılmasının ihmal edilmesi o kişinin haklarının kaybı anlamına da gelmiyor. Dolayısıyla bu akrabanız hukuken işçidir ve evet kendisi bu daireden çıkarılabilir. Ama hakları saklıdır ve anladığım kadarı ile de oldukça yüklü bir alacağı birikmiştir. Bu haklarını kullanacaktır.


Geri Dön