29 / 03 / 2024

Karabağlar kentsel dönüşüm projesi için anket yapılacak!

Karabağlar kentsel dönüşüm projesi için anket yapılacak!

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu kentsel dönüşüm konusunda belediyeye yetki devri verilen Osman Aksüner, Aşık Veysel ve Aydın Mahallesi esnafı ve mahalle sakinleriyle üçüncü kez bir araya geldi



Daha önce sunduğu üç öneriden birisiyle ilgili bir karar verilmesi gerektiğini belirten Selvitopu "Yerel yönetim olarak biz bunu yapmaya hazırız" mesajı verirken, vatandaşlar da ağırlıklı olarak  kentsel dönüşümün  İzmir  Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilmesi önerisini sundu. Başkan Selvitopu son kararın mahalle sakinleri ve esnafı ile yapılacak anketten sonra verileceğini ifade etti.

Karabağlar Belediyesi Bozyaka Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya, belediye meclis üyeleri,  başkan yardımcıları, muhtarlar, esnaf ve mahalle sakinleri katıldı. Düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Osman Aksüner, Aşık Veysel ve Aydın Mahallelerini kapsayan riskli alanla ilgili üçüncü toplantıyı gerçekleştirdiklerini belirterek daha önce sundukları üç seçeneği katılımcılara hatırlattı. Söz konusu önerilerle ilgili bir karar verilmesi gerektiğini ve buna göre de bir yol haritası çizileceğini vurgulayan Başkan Selvitopu üç önerinin de belediyeye bir yük getirmesine karşın yerel yönetim olarak bu görevi yerine getirmeye hazır olduklarını ifade etti. 


Başkan Selvitopu katılanları bilgilendirdi


Karabağlar Belediyesi Etüt Proje Müdürü Zeki Yıldırım kentsel dönüşümle ilgili hak sahiplerini kısaca bilgilendirmesinin ardından Başkan Selvitopu vatandaşlara söz konusu üç öneri hakkında bilgilendirmeyi sürdürdü. Selvitopu, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 6306 sayılı yasaya göre, 110 hektarlık alanı riskli alan ilan etti. Birinci önerimiz 6306 sayılı yasaya göre bu çalışmanın sürdürülmesi. İkinci önerimiz, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 73. maddesine göre Büyükşehir tarafından bu çalışmaların sürdürülmesi. Üçüncü önerimiz de riskli alanın tamamen kaldırılarak, bu bölgenin yapılacak imar planıyla çözülmesi. Önceki iki toplantımızda ağırlıklı olarak 2 ve 3. önerilerde yoğunlaşma vardı. Üç öneride de belediyemiz tarafından proje geliştirilecek. Birinci öneride Bakanlık bize kısmi bir yetki devri yaptı. Eğer birinci öneri uygulanırsa biz belediye olarak proje çalışması başlatacağız. İkinci öneride yoğunlaşırsak, belediye olarak hem ilan edilen sınırı gözden geçireceğiz ve yeni tespit ettiğimiz sınırın onaylanması için 73. maddeye göre Bakanlar Kurulu'nun onayına sunacağız. Onaylandıktan sonra bütün uygulama yetkisi İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne geçiyor ve sonraki uygulamaları da onlar gerçekleştirecek. Üçüncü öneride karar kıldığımız takdirde de belediye olarak biz bir bölü binlik imar uygulama planlarını yapacağız ve daha sonra da imar uygulamalarını gerçekleştirmeye çalışacağız" dedi.


Anket belirleyecek


Gerçekleşecek kentsel dönüşümde nasıl bir yol izleneceği bilgisini almak isteyen hak sahiplerine yanıt veren Selvitopu, mevcut imar planlarının yapıldıktan sonra belediye olarak her üç öneride de asıl amaçlarının yerinde dönüşüm olduğunu vurgulayarak, "Hiç kimseyi başka yere götürmeden kendi bulunduğu alanlarda hak sahibi olmasını sağlamak." dedi.


Toplantıya katılan hak sahipleri de yerel yönetimlerle kentsel dönüşümde ortak hareket edilmesini ve daha koordineli çalışılacağı fikrini benimserken, toplantıda 2. öneri olan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşümü gerçekleştirmesi fikri ağır bastı. Başkan Selvitopu ise bir hak sahibinin isteği doğrultusunda bölgede oturan diğer vatandaşların da fikirlerinin alınacağı bir anket çalışmasının yapılacağını söyledi. 


Haber Eskpres 


Geri Dön