19 / 04 / 2024

Karadağ'daki yeni emlak yasası Ortodoksları sokağa döktü!

Karadağ'daki yeni emlak yasası Ortodoksları sokağa döktü!

Karadağ'da bulunan Sırp asıllı Ortodokslar, parlamentonun oylamaya hazırlandığı yeni emlak yasası protesto etti.



Karadağ'da parlamentonun oylamaya hazırlandığı yeni emlak yasası ülkede bulunan Sırp asıllı Ortodoksları protesto etti.

Euronews'ta yer alan habere göre; Cuma günü parlamentodan geçmesi amaçlanan yasayı başkent Podgoritsa'da protesto eden yüzlerce kişi hükümet tarafından kilisenin taşınmazlarına el koymayı planladığını söyledi.

Geçmesi planlanan yasa tasarısı cemaatlerin 1918 yılında önce ellerindeki arazi ve taşınmazların gerçek sahibi olduklarını kanıtlamalarını gerektiriyor. Çoğunluğunu Ortodoks Hristiyanların meydana getirdiği Karadağ 1918 yılından daha sonra Yugoslavya'ya dönüşecek Sırbistan Krallığı'na katılmıştı.

Sırbistan'da 12 milyon üyesi yer alan Sırp Ortodoks Kilisesi 620 bin nüfuslu Karadağ'da da en büyük kilise konumuna sahip. Karadağ Ortodoks Kilisesi ise çok daha düşük bir üye sayısı bulunuyor.

'Yeni yasa ile hükümet etkimizi azaltmayı hedefliyor'

Protestolara katılım gösteren Sırp Ortodoks Kilisesi Metodije Piskoposu konuşmasında hükümeti kilisenin taşınmazlarına el koyup ülkede bulunan etkisini diğer kilise lehine azaltarak suçlamalarda bulundu. "Dini özgürlüklerin sert şekilde ihlal edildiğini" kaydeden piskopos, bu nedenle tüm uluslararası kurumlarda "haklarını arayacaklarını" anlattı.

Avrupa Birliği'ne üyelik süreci süren ve NATO üyesi Karadağ'da hükümet ise dini toplulukları kendilerine ait taşınmazlarından ayırma gibi bir hedeflerinin olmadığını kaydediyor.

Karadağ'daki Sırp Kilisesi ülkede çoğu Ortaçağ'dan kalma 66 manastır, onlarca kilise ve binası bulunuyor.

Sırbistan'dan 2006 yılında ayrılan Karadağ'da hükümet kısa süre önce Sırp Kilisesi'nin ülkenin statüsünü baltalayacak Sırp taraftarı politikaları ülkede övmekle suçlamalarda bulundu.


Geri Dön