28 / 03 / 2024

Karasu yeni yatırımlarla Kanal İstanbul ile yarışıyor!

Karasu yeni yatırımlarla Kanal İstanbul ile yarışıyor!

Sakarya'nın Karasu ilçesi yeni yatırımlarla adeta Kanal İstanbul projesi ile yarışıyor. Proje Bazlı Teşvik Sistemi'yle yaklaşık 5 milyar TL yatırım alan ilçe, iş dünyasının radarına girdi. İlçe yeni yatırımlarla savunma sanayinin başkenti olacak...



SAHİP olduğu olduğu stratejik konumu, hızla gelişen sanayisi ve doğal güzelliği ile hem iş dünyasının hem de turizm sektörünün dikkatini çeken Sakarya, son dönemlerde yıldızı en çok parlayan illerin başında geliyor. Savunma sanayi başta olmak üzere ulaşım araçları ekipmanları ve hammadde üretimi ile diğer sanayi kollarının merkezi haline gelmeye başlayan ilin en çok dikkat çeken ilçesi ise Karasu. Potansiyeli yüksek olan ilçe son zamanlarda dünyanın önde gelen yatırımcılarının ve iş dünyasının önemli temsilcilerinin radarına girdi.

Para'dan Okhan Şentürk'ün haberine göre; Geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde gerçekleştirilecek olan ve Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen “Proje Bazlı Teşvik Sistemi” içerisindeki 23 projeden beşi Karasu’da gerçekleştirilecek. Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında, BMC’nin dört, Assan’ın ise bir projesi Karasu’da hayata geçecek. Yayınlanan teşvik listesindeki rapora göre, Karasu’da savunma sanayii üretimi yapacak olan BMC 1 milyar 887 milyon TL, Assan ise 3 milyar 71 milyon TL yatırım gerçekleştirecek. Teşviklerle yaklaşık 5 milyar TL’lik yatırım alacak olan ilçenin, faaliyete geçen Karasu Limanı ve Kuzey Marmara Otoyolu ile ticaret hacmini 45 milyar TL’ye çıkarması bekleniyor.

BMC FABİKASININ TEMELİ ATILDI

Yayımlanan rapora göre BMC, Karasu’da tekerlekli zırhlı, paletli zırhlı, insansız zırhlı araçlar, lazer silahı, hızlı tren ve metro ile dizel motor üretimine dayalı olarak toplam dört proje gerçekleştirecek. Kibar Holding ise Assan Alüminyum markası ile direkt soğutmalı slab döküm ve sıcak hammadde yöntemi ile alüminyum yassı mamul üretimi yapacak. Yatırımları değerlendiren Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, bu konuda şu bilgileri verdi: “Ekonomi Bakanlığı tarafından açıklanan ve beklediğimiz şekilde sonuçlanan Proje Bazlı Teşvik Sistemi Karasu’nun aydınlık geleceği için atılan en büyük adımdır. Yaklaşık altı aydan beri alan çalışmasını yapan BMC, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile 13 Ocak tarihinde fabrikasının temelini attı. Bunun yanında Kibar Holding yetkilileriyle yapmış olduğumuz görüşmede, Karasu’da Assan Alüminyum markası ile 3 milyar 71 milyon TL’lik dev bir projeyi hızla hayata geçireceklerinin bilgisine ulaştık. Sakarya’ya verilen beş teşvik var. Bu beş teşvikin beşinin de Karasu’ya olması bizleri sevindiren büyük bir olay. Artık Türkiye’nin gözdesi olan ilçemiz Karasu’yu tutabilene aşk olsun.”

METREKARE FİYATLARI ŞAŞIRTTI

Son birkaç yılda art arda büyük yatırımların çekim merkezi haline gelen Karasu’da bu nedenle hem arsa hem de konut satışlarında düşüş yaşanmadığı gibi, aksine sürekli artış yaşandığı ifade ediliyor. Öyle ki bölgede son 10 ayda arazi fiyatları yüzde 50’den daha fazla oranda prim yaptı. Ancak bölgede görünen potansiyel hala çok fazla. İlçede, geçtiğimiz yılın başında arazi fiyatları metrekare bazında 150 ile 180 TL’den başlarken, bugün aynı arazilerin metrekare fiyatları 300 TL’yi geçmiş durumda.

BMC’nin temelini attığı ve ilçeyi savunma sanayinin başkenti haline dönüştürecek yeni projenin de etkisiyle farklı sektörler de bu bölgeye odaklanmaya başladı. Kısa zamanda ilçeye yönelik yatırımların 15 milyar TL’ye çıkabileceğini ve birkaç ay içinde arazilerin metrekare fiyatlarının 400-500 TL’ye ulaşabileceğini söylemek mümkün.

Sanayiye dönük yatırımların konut projelerini de hareketlendirdiği ilçede, son birkaç yılda imar projeleri neredeyse dolmuş durumda. Bu nedenle ilçede, yeni ve imara uygun alanlara ihtiyaç var.

PRİM ARTIŞI OLAN BÖLGELER

Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa.com’un güncel verilerine göre, son bir yılda Karasu’da konut imarlı arsa yatırımında öne çıkan bölgeler İncilli, Yeni, Yalı, Kabakoz ve Aziziye Mahalleleri oldu. İncilli’de arsaların ortalama metrekare satış fiyatı 662 TL, Yeni’de 639 TL, Yalı’da 613 TL, Kabakoz’da 550 TL, Aziziye’de 456 TL olarak tespit edildi. Arazi yatırımında öne çıkan bölgeler ise Camitepe, Manavpınarı, Aziziye ve Yalı mahalleleri oldu. Camitepe’de arazilerin ortalama metrekare satış fiyatı 156 TL, Manavpınarı’nda 103 TL, Aziziye’de 89 TL, Yalı’da ise 65 TL düzeyinde. Karasu’da konut yatırımı incelendiğinde öne çıkan bölgelerin Yeni, İhsaniye, Yalı ve Aziziye mahalleleri olduğu görülüyor. Yeni mahallesinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 1.878 TL, İhsaniye’de 1.871 TL, Yalı’da 1.658 TL, Aziziye’de ise 1.633 TL.

Karasu yeni yatırımlarla Kanal İstanbul ile yarışıyor!


Burçin ŞAHİNDUR / Gayrimenkul Yatırım Uzmanı: "Yatırımcı sıra bekliyor”

Karasu, Türkiye'de şu an en karlı yatırım adresi. Bölgede savuna sanayi ve yan sanayi yatırımlarının artması ilçeyi iş dünyası için çok önemli bir bölge haline getirdi. Bu nedenle, stratejik konumu artan ilçede sanayi yatırımları hız kazanmaya başladı.

Sakarya'ya verilen teşvikler sayesinde Türk ve yabancı yatırımcılar rotalarını Karasu'ya çevirdi. Savunma sanayi başta olmak üzere pek çok sanayi kolunda yatırımlar başladı. Otomotiv gibi farklı sektörler de bölgeyi bir üs gibi değerlendirmek için sırada bekliyor. Otomotiv sektörünün bazı dev isimleri fizibilite çalışmalarına başladı. Burada özellikle bölgeye kazandırılan ve Sakarya'nın dünyaya açılan kapısı haline gelen Karasu Limanı şehri denizden. Kuzey Marmara Otoyolu ise bölgeyi karadan tüm dünyaya bağlayarak ticaret hacminin büyük oranda artırılmasına ciddi bir katkı sağlayacak. Bu gelişmeler bölgede ilk aşamada 55 miyar TL'lik bir ticaret hacmi yaratıyor. Yapılan teşvikler ve yatırımlar yurtdışında iş dünyasının önde gelen yatırımcılarını da heyecanlandırıyor. Bu durum ilçede yatırımlarda artışı ve rekabeti beraberinde getiriyor. Yatırımcı bir le üç yıl arasında koyduğu yatırımı amorti edebiliyor. Kendini amorti etme süresi göz önüne alındığında bu sürenin Kanal İstanbul bölgesindeki ve Türkiye’deki diğer ilçelerden çok daha kısa bir süre olduğunu söyleyebilirim.

Karasu yeni yatırımlarla Kanal İstanbul ile yarışıyor!

Ahmet ASLAN / Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı: “Öncelikle arsa yatırımı düşünülmeli”

Karasu ilçe olarak Kuzey Marmara da İstanbul'a yakın bir lokasyonda yer alması ve yazlık bir konumda bulunması sebebiyle günümüze kadar genellikle İstanbul'da ucuz yazlık arayan orta gelir grubuna hitap eden ikincil konut bölgesiydi. Karasu’da yazlık kullanımının yaygın olmasının getirdiği sonuç olarak, yaz ayları ile kış ayları arasında gayrimenkul değerinde yaşanan değişim, genel gayrimenkul piyasasının çok üstünde gerçekleşmekte. 2014'ten itibaren müteahhit firmaların yoğun talebi ile ilçedeki konut imalatında da ciddi artış görüldü. Yerli halkın elindeki arsalara yoğun talep sonucu, arsa birim değerlerinde yıllık yüzde 15-20 oranında artışlar olduğu görülmekte. Bölgede, konut imarlı arsaların 2018 ortasına kadar metrekare fiyatları 650 İla 850 TL, ticari imarlı arsaların ise 1.400 ila 1.850 TL arasındaydı. Geçtiğimiz Ağustos ayından sonra yaşanan ekonomik durgunluk nedeniyle konutta arz fazlası oluştu. Yakın gelecekle tamamlanacak olan büyük yatırımlar sonrasında mevcut konut stoku da fonksiyonel olarak ekonomik özelliklerini yitirmiş konutlar haline dönüşecek. Bu nedenle arsa yatırımlarının öncelikli değerlendirilmesi tavsiye olunur. Önümüzdeki dönemde ilçe merkezinin batı kısmının merkeze göre göreceli olarak daha çok prim yapacağı öngörülmekte. Ulaşımın kolay ve deprem riskinin daha az olacağı Karasu ilçesinde özellikle kış aylarında düşük bedellerden alınan gayrimenkuller yatırım fırsatı sağlayacaktır.

Karasu yeni yatırımlarla Kanal İstanbul ile yarışıyor!

Görkem ÖĞÜT / Endeksa Kurucu Ortak & CEO : “Gündemde olmaya devam edecek”

Doğal güzelliklerinin yanı sıra Karasu Umanı ve Kuzey Marmara Otoyolu gibi yatırım projeleriyle de gündemde olan Karasu gayrimenkul yatırımcılarının odak noktası oldu. Endeksa verilerine göre, Karasu'da son üç yılda konut fiyatları yüzde 27, konut imarlı arsa fiyatları ise yüzde 69 artış gösterdi. Sakarya Karasu'da konutların ortalama metrekare satış fiyatı 1.666 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi ortalama 20 yıl. Konut imarlı arsaların ortalama metrekare satış fiyatı 528 TL, imarsız arazilerin ortalama metrekare satış fiyatı ise 32 TL. Karasu, Sakarya ilinde geçen sene konut yatırımında en fazla değer kazanan ikinci ilçe. Bölge, yatırım projeleri ve konumu ile önümüzdeki dönemde de gündemde olmaya devam edecek. Son üç yıllık değer artışları göz önünde bulundurulduğunda konut imarlı arsaların en yüksek artışa sahip olduğu görülüyor. Karasu'da yatırım yapmayı planlayanların iyi konumdaki konut imarlı arsalara yönelmelerini tavsiye ederiz.

Karasu yeni yatırımlarla Kanal İstanbul ile yarışıyor!

Uygar ZAİM / TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Yöneticisi: "Yazlık konut piyasası hareketli”

Karasu ilçesi gayrimenkul piyasası gelişimi açısından yazlık konut ve sanayi olarak iki kola ayrılmış durumda. Yazlık konut bölgesi sahil şeridinde gelişmiş durumda. Sanayi gelişimi ise mevcut ticaret limanının ve yeni büyük sanayi yatırımlarının etrafında planlanıyor. Bölge için hazırlanmış 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda limanın güney bölgesinde ve yeni sanayi yatırımlarının etrafında lojistik ve kentsel çalışma alanları öngörülüyor. Ancak bu planla alakalı hukuki süreç halen devam ediyor. Osmangazi Köprüsü ile bağlantı süreci devam eden Kuzey Marmara Otoyolunun da mevcut liman ile bağlantısının sağlanması halinde bu hareket daha hızlı ilerleyecektir. Sahil şeridi yazlık olarak yoğun talep gören bir potansiyele sahip. Yazlık konutlara ilgi Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve ona bağlı Kuzey Marmara Otoyolu bağlantıları ile beraber daha da yükselme eğilimi gösterdi. Sakarya’nın Karadeniz kıyısında kalan yazlık bölgelere İstanbul'dan ulaşım bu yeni yollarla beraber daha rahat gerçekleşiyor. Bu gayrimenkullere bakıldığında 2017'de metrekare bazında 1.500-1.700 TL civarında olan yazlık konut birim değerleri, 2018 sonu ve 2019 itibari ile 1.700-1.900 TL aralığına yükselmiş durumda. Yazlık amaçlı meskenlerin amortisman süreleri yaklaşık 20 yıl civarında. İkamet amaçlı diğer bölgelerde ise gözle görülür bir artış gözlemlemedik.


Geri Dön