11 / 05 / 2024

Kardeşi olanlara şok! Sizin de başınıza gelebilir! Eviniz...

Kardeşi olanlara şok! Sizin de başınıza gelebilir! Eviniz...

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde vefat eden anneden çocuklara kalan ev için kardeşlerin birbirine kira ödemesi gerekip gerekmediğini ve oturan kardeşin tahliye edilip edilemeyeceğini kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in o yazısı...



Tamer Heper, okuyucusunun sorusuna verdiği yanıta, "Okuyucumun problemi her nedense pek çok miras meselesinde ortaya çıkan bir problem. Biliyorsunuz artık miras olarak kalan gayrimenkullerde mirasçılardan birinin oturması, onun orada kiracı olduğu anlamına gelmiyor." şeklinde konuştu. Kira ilişkisinin farklı hukuki bir konu olduğuna vurgu yapan Tamer Heper, mirasçılığın da farklı olduğunu belirtti. Heper, kiracı olmak için taraflar arasında kira sözleşmesinin olmasının gerekli olduğunu aktardı. 

Miras kalan evde oturmanın, malik sıfatı ile oturmak olduğunu aktaran Heper, "Oturan maliktir ama bir ortaklık söz konusudur ve oturan ortaklardan biridir. Bu halde oturamayan veya buradan maddi yönden istifade edemeyen mirasçının kaybını da karşılamak zorundadır" dedi ve oturmayan mirasçıya kaybını karşıyalacak bedelin ödenmesi gerektiğini vurguladı. 

***

Bunun kira değil ecr-i misil yani bir nevi tazminat olduğunun altını çizen Tamer Heper, "Dolayısıyla okuyucum kardeşine aylık ödemeler yaptığını söylediğine göre bu tazminatı ödüyor demektir. Peki oturmayan kardeş kendisini çıkarabilir mi?" dedi ve bu soruya hayır yanıtını verdi. 

Kira ilişkisinde olduğu gibi ödeme yapılmadığı ya da abelirli bir süre oturduğu için kendisinin tahliyesini isteyemeceğini belirten Heper, "Oturmakta olan mirasçı kardeş oturmaya devam edebilir" açıklamasında bulundu. 

Oturmayan kardeşin bu yeri tek başına müteahhide veremeyeceğini aktaran Heper, hisse satışı bile yapamayacağını belirtti.

Kardeşi olanlar dikkat! Resmen belli oldu! Eviniz...

Evi kirada olanlar dikkat! Kiracınız bunu yapmıyorsa...

Konut sitelerinde iş yeri olanlar dikkat! Sizin de başınıza gelebilir!


Geri Dön