19 / 04 / 2024

Kardeşler arası miras paylaşımı nasıl olmalı?

Kardeşler arası miras paylaşımı nasıl olmalı?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''Annemin ölümünden sonra kardeşler bir hak iddia edebilir mi?'' sorusunu yanıtladı...



Babamızdan iki daire miras kaldı. Mirasçı olarak üç evlat ve bir eş var. Ben ve annem miras paylarımızı iki kardeşe devrettik. Buna karşın annem de sahibi olduğu daireyi bana veriyor. Annemin ölümünden sonra kardeşler bir hak iddia edebilir mi? ● S.B.

 

Annenize eşinden kalan malları artık annenizin malı olarak düşüneceğiz. Peki anneniz ne yapmış, elindeki eşinden kalan dörtte bir hisseyi kardeşlerinize vermiş. Kendine ait bir daireyi de size verecek. Burada hayatta iken yapılan bir paylaştırma var.

 

Bu konuda yasa şöyle diyor: “Yasal mirasçılar, miras bırakandan miras paylarına mahsuben elde ettikleri sağlar arası karşılıksız kazandırmaları, denkleştirmeyi sağlamak için terekeye geri vermekle birbirlerine karşı yükümlüdürler.”

ALEYHİNİZE OLABİLİR

Bu maddeye göre annenizin hayatta iken yaptığı devir sağlararası karşılıksız kazandırmadır. Anneniz hayattayken problem yok. Şayet kardeşler arasında bir problem yaşanacaksa bu ancak annenizin vefatından sonra olacak. Ancak bu bağışlar maddi yönden denkse problem yaşanmayabilir.

 

Zira iki dairenin dörtte bir anneye ait olan hissesi ve size ait dörtte bir kardeşlere devredilmiş. Neredeyse her kardeşe bir daire verilmiş. Siz de annenizden bir daire alacaksınız.

 

Dairelerin değerleri arasında önemli bir fark yok ise kardeşler bunu problem yapmayabilir. Ancak problem olarak görürlerse, sizin kardeşlerinize yaptığınız devir söz konusu olmadan sadece annenizin yaptığı devirler terekeye geri döneceği için paylaşımda aleyhinize bir durum olabilir.

 

Bunun ne çerçevede olabileceğine karar vermek için malvarlığının maddi değerini bilmek lazım.


 


Geri Dön