29 / 03 / 2024

Kariye Camisi yarın ibadete açılıyor!

Kariye Camisi yarın ibadete açılıyor!

Danıştay ve Cumhurbaşkanı kararının yayımlanmasının ardından ibadethane statüsüne kavuşturulan Kariye Camisi'nde restore çalışmaları tamamlandı. Kariye Camisi yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla ibadete açılacak. 



Resmi Gazete'de yayımlanan kararla  75 yıl aradan sonra yeniden ibadete çeviren Kariye Camisi'nde restore çalışmaları tamamlandı. Sabah'ta yer alan habere göre; ilk cuma namazı yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşecek. Kutsal geçmişiyle dikkat çeken Kariye Camisi yeni yüzüne kavuştu. 

Tarihi yapının içindeki fresk ve mozaikler için perde sistemi oluşturuldu. Ahşap minber yerleştirilen camide, yapının orijinal halinden kalan kısımlar da korundu. Giriş ve iç orta kısmındaki mozaik ve freskler de aslına uygun olarak bakımdan geçirildi. Ayasofya Camisi modeliyle yapılan düzenlemeyle, kıble yönündeki Hz. İsa mozaiklerini örten perde sistemi de kuruldu. Caminin halıları da serildi. Kariye, Bizans dönemi imparatorlarının İncil'den kıssaları anlatmak için yapılan altın mozaikleriyle biliniyor. Camide 20 yıldan beri rehberlik yapan Serdar Dönmez, "Buraya dünyanın her yerinden insanlar geliyor. Müslüman ziyaretçiler burada Hz. Meryem'i dinliyor. Kuran'daki kıssalardan örneklerle anlatıyorum. Kimisi Hz Meryem'in Kuran'da geçtiğini ilk kez burada duyduğunu söylüyor. Yahudiler de Hz. Musa hakkında bilgi alabiliyor. Burası gerçekten çok önemli bir dini mekan" dedi.

Kariye Camisi yarın ibadete açılıyor!
 
Kariye Camisi, tarihi Roma surlarının dibinde ilk olarak 6. yüzyılda inşa edildi. Burada Aziz Babylas'ın kutsal kabul edilen mezarı yer alıyordu. Kommenos Hanedanı döneminde daha büyük bir şekilde yeniden inşa edilen kiliseye, şehir merkezi dışında kaldığı için Chora adı verildi. Latin istilasında talan edilen ve ağır tahribat gören kilise, daha sonra tekrar onarımdan geçirildi. 14'üncü asırda kütüphane ve şapel kısmıyla önemli bir dini mekan olarak ilgi gördü. İstanbul'un fethinden sonra kilise olarak kullanılmaya devam eden Kariye, 1511'de Sultan II. Bayezid'in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafından camiye dönüştürüldü. Bakanlar Kurulu'nun 29 Ağustos 1945'teki kararıyla müzeye çevrildi. Bu karar 2019'da Danıştay tarafından iptal edildi ve yönetimi Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredildi. Danıştay'ın kararında, "Devlet, vakıfları muhafaza edebilir, onlara müdahale edemez" denildi. Kariye Camisi, 1 Ağustos 2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile de cami olarak yeniden ibadete açıldı.

Kariye Camisi 75 yıl sonra ibadete açılacak!


Geri Dön