23 / 04 / 2024

Karşıyaka Marina için Mimarlar Odası rapor hazırladı!

Karşıyaka Marina için Mimarlar Odası rapor hazırladı!

Karşıyaka Karşıyaka Marina bu İnsan Hakları Anıtı Ulaştırma Bakanlığı'nın Karşıyaka İskelesi ile Nikah Sarayı arasına yapacağı Karşıyaka Marina'yla ilgili Mimarlar Odası'nın hazırladığı rapor olumsuz oldu..



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın Karşıyaka Vapur İskelesi ile Nikah Sarayı arasına yapılmasını önerdiği,  İzmir  Büyükşehir ile Karşıyaka belediyelerinin tepki gösterdiği Karşıyaka Marina'yla ilgili Mimarlar Odası İzmir Şubesi rapor hazırladı. Her ölçekteki imar planına aykırı olduğu belirtilen marinanın, İzmir Körfezi'nin temizliği için tehdit içerdiği ve kıyıda yapılaşmaya yol açacağı öne sürüldü. İzmir'de tartışma yaratan Karşıyaka Marina projesinin yeriyle ilgili kriz büyüdü. Ulaştırma, Bakanlığı'nın belediyelerin öngördüğü Mavişehir yerine Karşıyaka Vapur İskelesi ile Nikah Sarayı arasına yapmak istediği marinaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi'nden sonra Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nden de tepki geldi. 


PLANLAMAYA AYKIRI 

Karşıyaka kıyısına önerilen marinanm, İzmir'in her ölçekteki kent planlarına aykırı olduğu, İzmir Körfezi'nin temizliği için tehdit içerdiği, kent halkının çok yoğun olarak kullandığı kıyıda yapılaşmaya yol açacağı belirtilerek, planlama ilkelerine ve kamu yararına uygun olmadığını açıklandı. 


Odanın hazırladığı raporda, İzmir Kent Planları'nm önerisi olan ve körfezin daha etkin kullanımını sağlayacak Karşıyaka -Mavişehir, BayraklıTuran, Urla Marina-Yat Limanları'nın biran önce uygulamaya geçirilmesi önerildi. Oda yönetimi, "Ulaştırma Bakanlığı Karşıyaka için önerdiği Marina-Yat Limanı ısrarmdan vazgeçmelidir" görüşünü savundu. 


Raporda marina olarak önerilen kıyının Karşıyaka merkezine yakın konumda, kentlilerin denizle buluştuğu ve günün her saatinde çok yoğun olarak kullanılan bir rekreasyon alanı niteliğindeki aktif yeşil alan olduğuna dikkat çekildi. 


ÖRNEK GÖSTERİLDİ 

Mimarlar Odası raporunda, "Bölgemizdeki marinalar incelendiğinde, deniz araçlarının bağlandığı yapıların dışında büyük alanları kapsayan yiyecek içecek alanları gibi yapılaşmalar izlenmektedir. Getirilen yapılaşmalar nedeniyle de toplumun kıyıya erişimi ve kıyı kullanımını engellemektedir" denildi. 


Habertürk Gazetesi Egeli eki


Geri Dön