29 / 03 / 2024

Kartal Cevizli Mert Sitesi'nde yıkımlar başladı!

Kartal Cevizli Mert Sitesi'nde yıkımlar başladı!

Kartal Belediyesi, “Deprem ve yerinde dönüşüm” çalışmaları kapsamında Kartallı vatandaşların sağlıklı konutlarda yaşamalarını sürdürmeleri için çalışmalarına devam ediyor. Kartal Cevizli Mahallesi’nde bulunan Mert Sitesi’nin yıkımına başlandı.



Kartal Belediyesi, “Deprem ve yerinde dönüşüm” çalışmaları kapsamında Kartallı vatandaşların sağlıklı konutlarda yaşamalarını sürdürmeleri için çalışmalarına devam ediyor. Yerinde Dönüşüm kapsamında yapılan çalışmalar doğrultusunda Kartal Cevizli Mahallesi’nde bulunan Mert Sitesi’nin yıkımına başlandı. Mevcutta 7 şer katlı 6 blok’ta toplam 77 bağımsız bölümden oluşan Mert Sitesi’nin yıkımına Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, 24. Dönem CHP İstanbul Miletvekili- CHP PM üyesi Kadir Gökmen Öğüt, Belediye Başkan yardımcıları, MHP Kartal İlçe Başkanı, birim müdürleri, mahalle muhtarları, belediye şirket yöneticileri, mülk sahipleri, müteahhit firma yetkilileri ve çok sayıda mahalle sakini katıldı. 


Kartal Belediyesi Zabıta Ekipleri, Destek Hizmetleri Müdürlüğü ve Sivil Savunma Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin güvenlik önlemi aldığı yıkım çalışmalarında iş makineleri yıkım işlemini gerçekleştirdi. 


“Bizim tarafımızdan İmar yönetmenliğine girmesi sağlanan çatı sularının projede yer alması mutluluk verici” 


Yıkım öncesinde konuşan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz,  “Mert Sitesi yıkım törenine katılan çok değerli davetliler, site sakinleri ve misafirlerimizi saygıyla selamlıyorum. Bugün güzel şeyler duydum. En başta yüklenici firmanın söylediği…  Kanuni Sultan Süleyman Rodos seferine çıkmadan önce Bodrum’da kümbetler yaptırmış. Yaptığı kümbetlerde de suları biriktirdi. O biriktirdiği suları bir yıl sonra Rodos seferine çıkacak ordunun su ihtiyacı karşılansın diye. Bunu zamanında Sayın Erdoğan Bayraktar’a anlaştım. Bizim ecdadımız bunları yapmış. Çatıya yağan sular caddeden akıp gidiyor. Bunları depolasak da sadece sifonda kullansak yüzde otuz su tasarrufu sağlamış oluruz-demiştim ve bu imar yönetmenliğinin 64. maddesine girmişti. Biz de İmar Müdürlüğümüzle beraber her sitede bunun gerekliliğini anlatmaya çalışmıştık. Bugün bunun bu yapılacak olması ve bu sitede uygulanıyor olması Altınok Öz olarak Kartal Belediye Başkanı olarak beni çok mutlu etti. Projeyi yapan arkadaşları kutluyorum, tebrik ediyorum. Su zengini bir ülke değiliz. Artan nüfusla birlikte İstanbul gibi büyük bir mega kentte suyun her türlü tasarruf edilerek kullanılması ortaya çıkmışken bunu yapılan böyle projelerde hayata geçirmek ve bundan sonra da yapılacak projelerde uygulanması gerekiyor.” dedi. 


Kartal’da yapılan dönüşüm ve değişimin önemine vurgu yapan Başkan Altınok Öz, “Kartal’da siteler dönüşüyor. Tüm Emek İş’n yıkımını yapıp temelini atmıştık ve şu anda yükseliyor, hemen yanı başımızda Kurtuluş Apartmanı olarak bildiğimiz Türkiye’de tek örneği olan 20 daire yıkıldı ve yeniden 20 daire yapıldı. Artı değer hiç sağlamadılar, evlerine geçtiler adı da güzel oldu. Kurtuluş Apartmanı’ndan Birlik Apartmanı’na döndü. Kredi aldılar ve müteahhite vermeden kendileri dönüştüler. 



 Burada bir ilki daha yaşadık. Bu işe başlarken dedik ki, -gelin site sakinleri sizlerin anlaşmasını sizin lehinize kontrol edelim, doğru anlaşma yaptınız mı yapmadınız mı?- Çünkü doğru anlaşma olmayınca bazen işler aksıyor ve inşaat yarım kalıyor. Halk mağdur oluyor. Getirin anlaşmanızı hukuki olarak kontrol edelim, müteahhit bunu yapacak güce sahip mi onu araştıralım. Çünkü çantacı müteahhitlerden dolayı halkımızın sıkıntıya girmesini istemiyoruz, sonra bir baktık ki, bunu bizim yapmamız mümkün değil. Sonra dedik ki, bir sözleşme taslağı ortaya çıkaralım. Bu taslağa uygun olarak hareket edenin sorunu olmasın dedik. Nedir bu, hem müteahhiti koruyan, ev sahiplerinin kaprisinden kurtaran, hem de ev sahiplerini yanlış müteahhitlerin eline düşürmeyecek 41 sayfalık bir sözleşme taslağı hazırladık dedi. Burada inşaatın metrekaresi 600 dolar 20 bin metre kare… Demek ki 12 milyon dolarlık bir inşaat işi var.  Burada bunu teminat olarak ortaya koy, yaptıkca teminat çözülsün, halkın da güvencesi olsun. İşte bu sözleşmenin tam olarak uygulandığı bir site olarak ortaya çıktı, kutluyorum tebrik ediyorum.  Öz Önkollar firmasıyla yan yana otururken dedi ki; -bir türlü ziyarete gelemedim sizi ziyarete geleceğim- Buradan bir mesaj veriyorum, müteahhitler doğru olduğu, işlerini doğru yaptığı, belediyenin koşullarına uyduğu takdirde belediye başkanını görmelerine gerek yok. İşte belediye başkanı buraya geliyor. Site sakinlerini kutluyorum. Doğru seçim yapmışlar, doğru yolda yürüyorlar.”  dedi. 


Türkiye’de deprem dönüşümünü en iyi uygulayan belediye Kartal Belediyesi’dir”


Türkiye’de deprem ve yerinde dönüşüm uygulamasının öncüsü olduğunun altını bir kez daha çizen Başkan altınok Öz, “Türkiye’de deprem dönüşümü en iyi uygulayan belediye Kartal Belediyesi’dir. Bu işi en iyi yapan Kartal Belediyesi Deprem Dönüşüm ve Yapı Kontrol Müdürlüğü ve Kartal Belediyesi ailesine huzurunuzda teşekkür ediyorum. Hiç mütevazi olmaya gerek yok. Buraya gelmeden bir holdingin sahibi beni ziyarete gelmişti. Dedim ki, yıkım törenine gidiyorum. Yıkım töreni mi olur dedi. Evet dedim. Yıkım töreni olur, niye olur? Biz bu kenti yaşanabilir, güzel, kaliteli, kanunlara nizamlara uygun olarak iskanı olan ve vatandaşın her akşam başını yastığa koyduğu zaman yarın sabaha çıkar mıyım demeyen; kendini güvende hisseden, insanların yaşadığı bir kent olmasını istiyoruz. İşte bu nedenle bizi izlesinler bizi takip etsinler. Bizim deprem dönüşüm müdürlüğüne uğrasınlar. Zaten birçok belediye uğrayıp bilgi alıyor. Eğer bizden daha iyi bu işi yapan varsa bizde onlardan bilgi almaya hazırız. Net söylüyorum. Bugüne kadar bu işi bizden daha iyi yapan belediye görmedim. Çünkü Kartal Belediyesi ranta dönük değil, halkına dönük hizmet vermeye devam ediyor ve etmeye devam edecek. Kartal Belediyesi’ni rantla yan yana getiremezler, net söylüyoruz Kartal Belediyesi yaptığı her işte Kartal halkının menfaatini düşünür. Bu yolda yürümeye devam edeceğiz. Önümüzdeki engelleri de birer birer aşacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum İnşallah 21.367 olan deprem dönüşümden dolayı evlerini terk ettirdiğimiz insan sayısı dönem sonunda 100 bine ulaşır ve en az Kartal’ın üçte ikisini bu dönem sağlam binalarda oturtmuş oluruz. Depreme uygun binaların yapılması gerekir. Zihinlerdeki yanlış algıyı yok edelim, yüksek olmuş alçak olmuş 17 kat olmuş 34 kat olmuş önemli değil. Zemine uygun depreme uygun bina yapılması gerekiyor. Kartal 39. 500 metre kare. Daha genişleme şansı yok. Belli imar hakları ile belli insan burada birikecek. Bu insanlara bu çocuklara yeteri kadar dinlenme alanları oyun alanları açmadığımız takdirde bunların geleceğini karatmış oluruz. Eğer biz binaları dikey olarak kurup yatayda daha çok yeşil alanlar oluşturursak ve yapıyorsak yükseklik bizi rahatsız etmemeli. Sadece ve sadece yükseklik Kartal’ın makro iklimini bozmayacak şekilde olmalı, estetiğe uygun olmalı, yanındaki binalarla uyum içerisinde olmalı. Bunu da zaten Kartal Belediyesi estetik komisyonu kurarak oluşturduk. Bu arada iş güvenliği de çok önemli. Önce insan diyorum ve mutlaka iş güvenliğinin sağlanması gerekir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor.  Allah kaza bela vermeden inşaatın tamamlanmasını ve tüm site sakinlerine yeni binalarında oturmalarını nasip etmeyi diliyorum.”

dedi. 


ADIM ADIM DÖNÜŞÜM


Kartal Cevizli Mahallesi’nde yıkımına başlanılan Mert Sitesi  dönüşümde  ilk aşama tamamlanmış oldu. 

Kartal Belediyesi  bugüne kadar yaptığı çalışmalarda çok sayıda sitede  kentsel ve deprem dönüşüm ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı.  Mert Sitesinde de Deprem Dönüşüm ve Yapı Kontrol Müdürlüğü  site sakinlerini, oturdukları binanın riskli olduğu ve kanunda belirtilen süreler kapsamında binalarını tahliye etmeleri gerektiği doğrultusunda bilgilendirdi. Vatandaşlar dönüşüm sürecinde  Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz tarafından bilgilendirme toplantılarıyla aydınlatıldı hem de 6306 sayılı dönüşüm kanununun avantajlarından faydalanarak deprem dönüşüm ve yerinde dönüşüm örneği gösteren Kartal Belediyesi’nin katkılarıyla deprem riskinden kurtulmuş olacak ve Kartal’a yakışır yepyeni bir proje ortaya çıkacak. 


Mevcutta 7 şer katlı 6 blok’ta toplam 77 bağımsız bölümden oluşan Mert Sitesi 3900 m2 arsa üzerine yapılanan Mert Sitesi’nin yeni adı Rotama İstanbul. Onkollar ve Avaji ortak gurubunun girişimi ile yapılan yeni proje 2 bloktan oluşmakta olup 14 katlı 12 dükkan ve 112 daireden oluşacak. Projede gri su depolama, güneş enerjisinden enerji üretimi, açılır kapanır yüzme havuzu, fitnes salonu, sauna, çocuk oyun alanları, barbekü alanları gibi bir çok sosyal tesis alanları bulunduğu gibi, proje alanı içinde ibadet alanı da yer alacak. 


Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e site sakinleri ve çocuklar yoğun ilgi ve sevgi gösterirken, site sakinleri ve müteahhit firma yetkilileriyle beraber yıkımına başlanan evlerin önünde hatıra fotoğrafı çektirdi ve vatandaşlara yemek ikramında bulunuldu. Vatandaşlar Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e yerinde ve deprem dönüşüm konusunda kendilerine yaptıkları yol göstericilik için teşekkür ettiler.  

 



Geri Dön