28 / 03 / 2024

Kastamonu ağaç endüstrisinde yıllık 3 milyon dolarlık ihracat hedefliyor!

Kastamonu ağaç endüstrisinde yıllık 3 milyon dolarlık ihracat hedefliyor!

Yüzde 70'i ormanlarla kaplı Kastamonu, ağaç endüstrisinde büyümeye odaklandı. İl, katma değerli üretim modeliyle 71 ülkeye ihracat gerçekleştirirken, ahşap ustaları ise dünyaca ünlü İtalyan tasarımcılara kafa tutuyor...



Yüzde 70'i ormanlarla kaplı Kastamonu, ağaç endüstrisinde büyümeye odaklandı. İl, katma değerli üretim modeliyle 71 ülkeye ihracat gerçekleştirirken, ahşap ustaları ise dünyaca ünlü İtalyan tasarımcılara kafa tutuyor.


Kastamonu ekonomisi büyük bir değişim yaşıyor. Yeni açılan havaalanı ve birkaç sene içinde tamamlanacak Ilgaz Dağı Tüneli, şehre yeni bir vizyon kattı. Yatırımlarla İstanbul ve Ankara'ya bir saatte ulaşım imkânına kavuşan şehir, özellikle ağaç endüstrisinde yeni bir döneme girmeye hazırlanıyor. Türkiye'de ağaç işlemeciliğini en iyi yapan il olarak da anılan Kastamonu, bu gücünü küresel arenaya taşıyacak. Birçok uluslararası projenin yanı sıra Kastamonu, sanatın merkezi İtalya ile de işbirliği yapıyor. Tasarım konusunda yapılan ortaklığın yıllık 3 milyon dolarlık katma değerli ihracat yaratması bekleniyor. 


YATIRIMLAR ARTIYOR 

Kastamonu'nun iş dünyası temsilcileri de şehrin ekonomik geleceğinin ağaç endüstrisinde olduğu konusunda hemfikir. Şehrin yüzde 70'inin ormanla kaplı olduğunu belirten Kastamonu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sedat İşeri, "AB ile 10 milyon euroluk bir projemiz var. Orman Ürünleri İşleme projesi ile de katma değeri yüksek ürün üretmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu. İlde sanayinin gelişimi için lojistiğin güçlü olması gerektiğini ifade eden Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Arslan ise "Önceki bürokratlar, buraya havalimanı olmayacağını söylemişti. Oysa havalimanımız yüzde 90 dolulukla çalışıyor" dedi. 


İSTANBUL SANAYİSİ ÇIKARMA YAPTI

İstanbul Sanayi Odası (İSO) da Kastamonu'daki ekonomik potansiyeli yerinde araştırmak için üyeleriyle birlikte şehre çıkarma yaptı. İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Başkan Yardımcıları Adnan Dalgakıran ve İrfan Özhamaratlı ile birlikte 50 kişiden oluşan yönetim kurulu ve meclis üyeleri, 13-15 Haziran'da şehirde incelemelerde bulundu. 


71 ÜLKEYE SATIŞ YAPIYOR

Kastamonu'nun en büyük firmalarından olan Kastamonu Entegre, dünya markası olma yolunda. 71 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirten firmanın Genel Müdürü Haluk Yıldız, "Balkanlar, Rusya, Ukrayna, Türk Cumhuriyetleri, İran, Irak, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ihracat gerçekleştirdiğimiz başlıca pazarlar arasında yer alıyor. Hatta kapı paneli konusunda Çin'le rekabet ediyoruz" dedi. Firmanın sektöründe Avrupa'nın 5'inci, dünyanın ise 9'uncu büyüğü olduğunu söyleyen Yıldız, "Bu alanda yurtdışına yatırım yapan tek şirketiz" diye konuştu. 



Metin Can/ Sabah 


Geri Dön