26 / 04 / 2024

Kastamonu'da bir inşaat işçisinin hayatını kaybetmesi meclis gündeminde!

Kastamonu'da bir inşaat işçisinin hayatını kaybetmesi meclis gündeminde!

Kastamonu'da bir okul inşaatı sırasında bir işçinin hayatını kaybetmesi ve iş güvenliğine yönelik denetimler meclis gündemine taşındı. CHP'li Baltacı, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...  



CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Kastamonu'da bir okul inşaatı sırasında bir işçinin hayatını kaybetmesine ve iş güvenliğine yönelik denetimlere ilişkin soru önergesi hazırladı. Baltacı, sorusunun Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Baltacı, ''15 Temmuz 2020 tarihinde Kastamonu Mustafa Kaya Anadolu Lisesi'nin spor salonu inşaatında çelik konstrüksiyonlu çatının çökmesi sonucu 48 yaşındaki inşaat işçisi Muzaffer Özşahin hayatını kaybetmiş, 1 inşaat işçisi de yaralanmıştır. Mevzuata göre iş güvenliğinin tanımı işçilerin iş kazalarına uğramalarını önlemek amacı ile güvenli çalışma ortamını oluşturmak için alınması gereken tedbirler dizisi olarak belirlenmiştir. Bu anlamda iş güvenliğinin yasal dayanağı 6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu olup Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da sorun alanlarının çözümünde yetkili bakanlıktır'' diye konuştu. 

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı'nın soruları:
1- Kastamonu'da 15 Temmuz 2020 tarihinde yaşanan bu iş kazasında ihmali ve sorumluluğu bulunanlar hakkında inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır?  Başlatılmışsa, güncel akıbeti nedir?

2- İnşaatın yapımını üstlenen şirket ya da taşeronu bünyesinde iş güvenliği uzmanı bulunmakta  mıdır? 

3- İnşaatta çalışan işçilerin bu acı olaydan önce kaza yaşanabileceği ve can güvenlikleri olmadığı  yönünde yazılı veya sözlü uyarı ya da şikâyetleri mevcut mudur? 

4- iş kazasının gerçekleştiği işyerinde işçilerin çalışabilmesi için gerekli güvenlik ortamı  oluşturulup oluşturulmadığına dair bakanlığınızca denetim yapılmış mıdır? 

5- Bakanlığınız verilerine göre 01.01.2002 ile 15.07.2020 tarihleri arasında Türkiye genelinde ve  Kastamonu ilinde iş güvenliği ve işçi sağlığına yönelik denetimler sonucu hakkında cezai işlem  ve yaptırım uygulanan işveren sayısı kaçtır? 

6- Bakanlığınız verilerine göre 01.01.2002 ile 15.07.2020 tarihleri arasında Türkiye genelinde ve  Kastamonu ilinde kaç iş kazası meydana gelmiş ve bu kazalar sonucu kaç işçi hayatını kaybetmiştir. 


Geri Dön