23 / 04 / 2024

Kastamonu'da HES Projesi'ne yürütmeyi durdurma kararı verildi!

Kastamonu'da HES Projesi'ne yürütmeyi durdurma kararı verildi!

Kastamonu İdare Mahkemesi, Ezine Çayı üzerinde yapılması planlanan Ebru Regülatörü ve HES Projesi'nin yürütmesini durdurdu...




Kastamonu İdare Mahkemesi, Bozkurt ilçesindeki Ezine Çayı üzerinde yapılması planlanan Ebru Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi'nin yürütmesini durdurdu. 

     Kastamonu İdare Mahkemesi, HES inşaatı için kamulaştırma çalışmaları sırasında Sökü mevkisinde arazisi bulunan Mustafa Yanık'ın evinin zarar göreceği gerekçesiyle Projenin iptali istemiyle açtığı davayı sonuçlandırdı. 

     Mahkeme, kamulaştırma işleminin uygulanması halinde telafisi güç zararların doğabileceği gerekçesiyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın projenin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. 

     

     -Köylüler, şantiyeye gitti- 

     

     Öte yandan, davacı Mustafa Yanık ve mağdur olduklarını iddia eden köy sakinleri, avukatlar eşliğinde pankartlarla HES şantiyesine giderek, kararı yetkililere ileterek, çalışmayı durdurmalarını istedi. 

     Davacı avukatı Eşref Şefik Tiftik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyi yürüten firmaya olumlu yaklaşmaya çalıştıklarını fakat kendilerine olumlu dönüş yapılmadığını iddia etti. 

     ''Dolayısıyla idari yargıda bir iptal davası açmak zorunda kaldık'' diyen Tiftik, ''Bu davada yürütmeyi durdurma kararı alındı. Yürütmeyi durdurma, iptal davasıyla aynı neticeyi doğurur. Bu karar kalkmadığı sürece yapılacak her türlü işlem için köylülere tazminat hakkı doğar'' şeklinde konuştu. 

     Avukat Coşkun Büyükgökmen ise mahkemenin kararına devletin tüm kurumlarının saygı duyması gerektiğini ifade ederek, ''Temennimiz, enerji ihtiyaçlarımız karşılanırken, ekolojik dengenin ve kişisel menfaatlerin en az şekilde zarar görmesidir'' dedi. 


AA


Geri Dön