29 / 03 / 2024

Katar işbirliğiyle Süleymaniye yenileniyor! 

Katar işbirliğiyle Süleymaniye yenileniyor! 

UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan İstanbul Süleymaniye’deki 102 bin metrekarelik alanda 327'si tescilli 707 bina yenileniyor. Katar devleti ile Türk ortağının yaptığı betonarme binalar görenlerin tepkisini çekiyor.



1985 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine giren, 2006’da kentsel yenileme alanı ilan edilen İstanbul'un tarihi semti Süleymani'yede 2010’dan beri yıkımların devam ediyor. Semtte yenileme çalışmaları 30 Kasım 2018'de gerçekleştirilen temel atma töreniyle başladı.

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki KİPTAŞ ve Fatih Belediyesi iş birliğiyle gerçekleştirdiği Süleymaniye Yenileme Alanı Projesi'nin birinci etabında yer alan 700 bağımsız bölümünün yapımını Kuzu İnşaat ile Katar devletinin Türkiye’de kurduğu Diar Süleymaniye Gayrimenkul A.Ş gerçekleştiriyor. 

532.5 milyon TL’lik sermayesi olan Diar Süleymaniye'nin yönetiminde tamamı Katarlı 5 yönetici bulunuyor. Proje için tüm izin ve ruhsatların alınması, proje kapsamındaki inşaat işlerinin icra edilmesi ve tamamlanması, yapı kullanma izinlerinin temini ve kat mülkiyeti tapularının çıkarılması bu şirket tarafından yapılacak. Maliyeti 2.9 milyar lira olan ve üç yılda tamamlanacak olan 700 dönümlük Süleymaniye Yenileme Projesi'nin 102 dönümlük birinci etabında inşaat çalışmaları devam ediyor.

Katar işbirliğiyle Süleymaniye yenileniyor! 

Süleymaniye'deki yenileme çalışmalarında yükselen yeni yapıların yüzde 90’ının konut, yüzde 10’unun ise iş yeri olması planlanıyor. Yeni binaların bölgenin ruhunu yansıtmadığını söyleyen semt sakinleri “Tarihi yapıları yıkıp betonla yeniden yapmak cinayettir. Osmanlı ahşap mimarisinin en güzel örneklerinin yer aldığı Süleymaniye'ye ihanet ediliyor” dediler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 24 Şubat 2019 günü katıldığı bir televizyon programında İstanbul'da Süleymaniye Camii'nin etrafındaki tarihi eserlerin yıkılıp yeniden yapılacağını belirterek “Bütün o tarihi eserler vesaire, oralar şu anda Katar-Türkiye-Kiptaş işbirliğiyle yıkılıp, aslına uygun olarak inşa edilecek. Orası mesela çok ciddi bir çekim haline gelecek. Bitince bambaşka olacak” dedi.

 


Geri Dön