29 / 03 / 2024

Katarlılar'dan TAV'a ödül gibi proje

Katarlılar'dan TAV'a ödül gibi proje

İşini zamanında yapan TAV'a 1 milyar $'lık ödül gibi proje verdiler.



TAV İnşaat, Katar'ın prestij projesi olan Yeni Uluslararası Doha Havalimanı projesinde 1 milyar dolarlık ek ihale aldı. Projede daha önce 2.3 milyar dolarlık ihale aldıklarını söyleyen TAV İnşaat Genel Müdürü Selen, “11 milyar dolarlık projenin 3.3 milyarlık kısmını üstlenmiş oluyoruz” dedi.

Küresel krizle birlikte milyarlarca dolarlık dev projeler askıya alınırken Körfez'de çalışan vinçler Türk şirketlerine kazandırıyor. Yıllık 50 milyon yolcu kapasitesiyle Ortadoğu'nun en büyük havalimanının yapımına başlayan Katarlılar işini zamanında yapan TAV'a ödül gibi proje verdi. Katar'ın prestij projesi olan 'Yeni Uluslararası Doha Havalimanı'nın yapımında daha önce 2.3 milyar dolarlık ihale kazanan TAV İnşaat'a bu kez de “İşini zamanında yapıyorsun” denilerek 1 milyar dolarlık ek iş verildi. 2011 yılında tamamlanması beklenen 11 milyar dolarlık projede aslan payını aldıklarını söyleyen TAV İnşaat Genel Müdürü Aylin Selen, 34 ayrı paketten oluşan bu büyük projede aldıkları bu üçüncü paketin halen devam eden ilk fazlarda ortaya konan başarı ve kaliteli işi zamanında teslim etmenin bir sonucu olduğunu belirtti.

TAV İnşaat'ın 2006 yılında Japon ortağı Taisei Coorperation ile birlikte kurduğu The Sky Oryx şirketiyle ihaleleri aldığını aktaran Selen, “Yeni Doha Uluslararası Havalimanı projesinde Mart 2006'da 825 milyon dolarlık Yolcu Terminali Kompleksi paketi ihalesini kazandık. Mayıs 2007'de de Yolcu Terminali Kompleksi'nin ikinci paketi için imza attık. Son paketle birlikte toplam yatırım bedeli 11 milyar dolar olan Yeni Doha Uluslararası Havalimanı Projesi'nde payımızı 3.3 milyar dolara çıkarıyoruz” dedi. Selen, TAV İnşaat ile birlikte dünyada en fazla 10 firmanın havalimanı inşaatlarının her alanında yeterlilik alabilecek durumda olduğunu da ifade etti.

7 milyar $'lık inşaata imza attık

TAV İnşaat'ın yeni paket öncesinde dünya genelinde 6 milyar dolarlık projeye imza attığını söyleyen Selen, “Bununla birlikte işlerimizin hacmi 7 milyar dolara yükseldi. Dünya çapında her sektörü etkileyen kriz ortamında imza attığımız bu proje Türk mühendisliği için de önem taşıyor. Şu anda bir Türk şirketinin üstlendiği en büyük projede TAV İnşaat ipi göğüslüyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde dünyada 300 milyar dolarlık havalimanı yatırımı planlanıyor. Bu çok büyük bir pasta” diye konuştu. Selen, havalimanı inşaatları özel teknikler gerektirdiğinden işverenlerin işlerini ihale ederken uluslararası müteahhitlik firmaları arasında çok secici davrandıklarına dikkat çekti.

TAV İnşaat Körfez Bölgesi Direktörü ve Yeni Doha Uluslararası Havalimanı projesi üst yöneticilerinden Yusuf Akçayoğlu, havalimanının 2011'de hizmete gireceğini belirterek, “Üstlendiğimiz projede 505 bin metrekarelik Yolcu Ana Terminal Binası ile A, B ve C iskele yapıları yer alıyor ve bunun yıllık yolcu kapasitesi de 50 milyon kişi olacak” dedi.

Vatan

Geri Dön