28 / 03 / 2024

Katılım bankaları konut kredisinde gaza bastı!

Katılım bankaları konut kredisinde gaza bastı!

Katılım banklarından gayrimenkul finansmanında atak geldi. Faizsiz sistemle çalışan katılım bankalarında 2020 yılı başında 13 milyar 444 milyon 974 bin lira olan konut kredi hacmi bir yıllık sürede 25 milyar 196 milyon liraya kadar yükseldi. 



Faiz konusunda duyarlı davranan vatandaşların birikim ve yatırımlarını desteklemek amacıyla kurulan katılım bankaları konut kredisinde atağa geçti. Yeni Şafak'tan Mine Açar'ın haberine göre; kar zarar ortaklığı esasına uygun olarak hizmet veren bankalarda reel sektöre verilen kredilerin yanında ev hayali kuran bireysel müşterilere de destek limitleri yukarıya çıktı. Geçen sene katılım bankalarının verdiği konut kredileri yüzde 86 arttı.

17 Ocak 2020’de katılım bankaları tarafından kullandırılan konut kredisi hacmi 13 milyar 444 milyon 974 bin lira olurken rakam 31 Aralık 2020’de 25 milyar 196 milyon 250 bin liraya kadar yükseldi. Sene başından sene sonuna yüzdesel artış ise 86,40’a çıktı. 

Katılım bankaları konut kredisinde gaza bastı!

Klasik bankalar kredide nazlandı 

Aynı dönemde klasik bankacılık yapanlar ise kredi vermekte fazla istekli olmadı. Konut kredilerinde rakamlar 17 Ocak 2020’de 186 milyar 975 milyon 386 bin lira olarak kaydedildi. Rakam 31 Aralık 2020’de yüzde 35’lik sınırlı bir artışla 252 milyar 980 milyon lira oldu. Ek olarak  verilen kredilerde vatandaşların finansal güçleri en ince ayrıntısına kadar tek tek değerlendirildi. Gayrimenkul geliştiricileri bankaların da bu konuda duyarlı olması yönünde talepte bulundu. Sektördeki konut kredi hacmini yukarıya kamu bankaları taşıdı. Kamu bankaları tarafından yapılan birbiri ardına düşük faiz kampanyasıyla vatandaşlar uygun kredi oranlarıyla ev sahibi oldu. 

Destek genele yayılsın 

Aslan payının kamu bankalarında olduğu konut kredilerinde ağırlıklı talep ise ikinci el konutlardan yana oldu. Sektör temsilcileri bu sene ilk konuta da desteklerin artması gerektiğini vurguladı. İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, birinci el konut satışlarının desteklenmesinin yeni projeleri tetikleyeceğini söyledi. Sektörün önde gelen müteahhitleri de bu yıl daha genele yayılan bir kredi politikası olması gerektiğine vurgu yaptı. Katılım bankalarının konut kredi desteğinin gözle görülür bir artışla ivmelendiğine dikkat çeken müteahhitler bu ivmelenmeyi özel sermayeli mevduat bankalarından da beklediklerini belirttiler.

 

Katılım bankalarından 0,64 faizli konut kredisi kampanyasına destek!


Geri Dön