19 / 04 / 2024

Kaya gazı için ilk en yüksek kuyu Diyarbakır'da açılıyor!

Kaya gazı için ilk en yüksek kuyu Diyarbakır'da açılıyor!

Türkiye'nin ilk şeyl (petrol ve doğalgaz) kuyusu, bu ay içerisinde Diyarbakır'da (Konacık) açılıyor. Shell'in operatörlüğünde açılacak kuyuda 3 bin metreye inilecek. Ucuz yakıt kaya gazı için ilk adım atıldı..



Türkiye'nin ilk şeyl (petrol ve doğalgaz) kuyusu, bu ay içerisinde Diyarbakır'da (Konacık) açılıyor. Shell'in operatörlüğünde açılacak kuyuda 3 bin metreye inilecek. Üç bin metreden sonra sağlı-sollu yatay devam edecek çalışmalarda olumlu emarelere ulaşılırsa, Shell bölgede 20'nin üzerinde kuyu açacak. Enerji yönetimi kaynakları, çalışmalardan umutlu olduklarını ve aramalarda gazın yanında petrol emaresine de ulaşılabileceği bilgisini verdi. 


Kaya gazı olarak da adlandırılan şeyl çalışmalarında son dönemde ABD'de önemli gaz rezervlerine ulaşıldı. ABD'nin üretime geçmesiyle gaz fiyatlannda Avrupa ülkelerine göre büyük oranda düşüşler yaşandı. Şeyl çalışmaları, son zamanlarda Türkiye'de de konuşulmaya başlandı. 


Bu kapsamda Shell ve TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı), Diyarbakır-Batman bölgesinde çalışmalara başladı. ABD Enerji Bakanlığı ve TPAO verilerine göre Türkiye'nin Erzurum, Diyarbakır ve Trakya alanlarında şeyi gazı olduğu bilgilerine yer veriliyor. Şeyi kısaca, kayaçlann küçük gözeneklerinde bulunan ve yatay sondajla üretilen konvansiyonel olmayan enerji kaynakları (petrol, doğalgaz) olarak tanımlanıyor. 


KAPANAN KUYULAR ACILACAK


 Enerji yönetimi kaynakları, Güneydoğu Bölgesi'ndeki şeyi gazı ve petrol çalışmalarından ümitli. Milli petrol şirketi TPAO ve Shell'in çalışmalarıyla bölgedeki somut verilere ulaşılacak. 

Bu kapsamda Güneydoğu'da üretimi biten veya azalan kuyuların kaya gazı için yeniden açılması planlanıyor. Dünyada yeni model olan kayaların içindeki gaz ve petrolün bulunmasını "sezaryenle petrol bulma" şeklinde yorumlayan enerji yönetimi kaynakları, Türkiye'de bu metotla ciddi petrol ve gaz rezervine ulaşılabileceği bilgisini verdiler. Shell, ilk planda iki kuyu açacak. 


Zaman


Geri Dön