27 / 04 / 2024

Kayı İnşaat'ın Litvanya’daki iki projesi durduruldu!

Kayı İnşaat'ın Litvanya’daki iki projesi durduruldu!

Yurtdışında en fazla iş yapan Türk firmaları arasında olan Kayı İnşaat 'ın, ENR’nin listesinde geçtiğimiz yıl 167’nci sırada yer alan iki önemli projesinde ciddi sorunlar yaşadığı ifade edildi...



Dünya yazarlarından Kerim Ülker yeni yazısında, Kayı İnşaat'ın ENR’nin listesindeki iki önemli projesinde ciddi sorunlar yaşadığı, hatta iki stadyum projesinin elinden alındığını iddiasını kaleme aldı. İşte Kerim Ülker'in yazısı...

Türk müteahhitlik şirketleri arasında yurtdışında en fazla iş yapanlar arasında Kayı İnşaat yer alıyor. Rusya’daki Volkswagen ve Renault fabrikasında, Cezayir’deki Arkas Holding Terminali’nde, Irak’taki Bitüm Enerji Projesi’nde, Kazakistan’daki Aluan Konut Kompleksi’nde Kayı İnşaat’ın imzası var. Küresel müteahhitlerin yer aldığı ENR’nin listesinde geçtiğimiz yıl 167’nci sırada yer alan Kayı’nın iki önemli projesinde ciddi sorunlar yaşadığı, hatta iki stadyum projesinin elinden alındığı ifade ediliyor.

Kayı Holding’e ait Kayı İnşaat, 2018'de Litvanya’nın ikinci büyük kenti Kaunas’ta iki stadyumun yapım ihalesini 35 milyon Euro’ya kazanmıştı. İlk kez DÜNYA’nın duyurduğu söz konusu haberimizde biri 9 bin 500, diğeri ise 15 bin koltuk kapasiteli stadyumları Kayı İnşaat 2020 yılında teslim etmek üzere anlaşma imzalanmıştı.

Vinç şirketi dava etti

Ancak işler beklenildiği gibi gitmedi ve bazı sorunlardan dolayı Litvanya Hükümeti, iki projeyi de Kayı İnşaat’tan aldı ve işi iptal etti. Bu kez de Kayı İnşaat, kararın iptal edilmesi için temyiz mahkemesinin yolunu tuttu. Kayı İnşaat, üst mahkemeden yanıt beklerken, Kaunas Bölge Mahkemesi yeni bir karar aldı. Vinç işi yapan Kouno Kranai adlı şirket 41 bin 500 Euro’luk alacağını tedarik edemediği için Kaunas Bölge Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme Sözcüsü Milda Bucnyte, ceza ve faizlerle birlikte Kayı İnşaat’ın belirlenen ücreti ödemesine ve bazı varlıklarının dondurulmasına karar verdi.

Cezayir’de de grevle gündeme gelmişti

Yakın dönemde Kayı İnşaat, Cezayir’deki grevlerle gündeme gelmişti. Bechar kentinde inşası devam eden askeri hastanede çalışan işçiler 1 yıla yakın maaş alamadıklarını iddia edip iş bırakmıştı.

Kayı İnşaat şimdi de Litvanya’da önemli sorunlarla karşı karşıya. Alınan projeler yargıya taşınmış durumda. Dondurulan varlıkların değeri yurtdışında onlarca milyon dolar iş yapan, 3 kıtada projelere imza atan Kayı İnşaat için önemli bir tutar değil. Ancak bu tür olaylarla gündem olmak sadece ihalelerde yarıştığı yabancı rakiplerine yarıyor.

 


Geri Dön