28 / 03 / 2024

Keban HES, 40 yıldır enerji dağıtıyor!

Keban HES, 40 yıldır enerji dağıtıyor!

Elazığ'ın Keban ilçesinde 1974 yılından bu yana 236 milyar kilovat saat enerji üretilen Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Türkiye'nin önemli enerji tesisleri arasında yer alıyor



Elazığ'ın Keban ilçesinde Fırat Nehri üzerine kurulan ve 1974 yılından bu yana 236 milyar kilovat saat enerjinin üretildiği Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), Türkiye'nin önemli enerji tesisleri arasında yer alıyor.


Yapımına 1966 yılında başlanan ve 9 Eylül 1974'te elektrik üretimine geçilen Keban Barajı ve HES'de, enerji üretimi 40 yıldır devam ediyor.


1974 yılından bu yana 236 milyar kilovat saat enerji üretilen Keban HES, ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor.


Atatürk Barajı'ndan sonra Türkiye'nin en büyük yapay gölü olan ve yörede balıkçılık sektörü açısından da önem taşıyan Keban Gölü, manzarasıyla da vatandaşların ilgisini çekiyor.


- "Ülkemize 140 yıl daha hizmet etmeye devam edeceğiz" 


 Keban HES İşletme Müdürü Tahsin Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ürettikleri elektriğin, ulusal enterkonekte (ortak ağ) sistemiyle Türkiye'nin her yerine ulaştığını belirterek, 40 yıldır Türkiye'ye hizmet etmenin gururunu yaşadıklarını söyledi.


Keban HES olarak Türkiye'ye daha uzun yıllar hizmet vermek istediklerini dile getiren Yazıcı, "40 yılımızı büyük bir rehabilitasyon  geçirmeden tamamladık. İnşallah, yapılacak rehabilitasyondan sonra 140 yıl daha ülkemize hizmet etmeye devam edeceğiz" dedi.


Yazıcı, 8 türbinin bulunduğu ve toplam kurulu gücü 1360-1400 megavat civarında olan Keban HES'in, en fazla elektrik üretimini 1982 yılında 8,2 milyar kilovat saatle gerçekleştirdiğini kaydetti.


Barajda kurulduğu günden bu yana 236 milyar kilovat saat enerji üretildiğini belirten Yazıcı, şunları söyledi:


"Bu da takriben bugünkü Türkiye'nin bir yıllık enerjisi demektir. En basit hesapla, bir kilovat saati 10 sentten hesap edersek, 23,6 milyar dolar eder. Tabi bu, en basit hesap. Baraj gölümüzün ülkemize ayrıca çok büyük katkısı var."


- Kuraklık nedeniyle üretimde düşüş bekleniyor


Yazıcı, Keban HES'in yıllık ortalama enerji üretiminin yaklaşık 6 milyar kilovat saat olduğunu belirterek, kuraklık nedeniyle bu yıl 4 milyar kilovat saat civarında enerji üretimi beklediklerini bildirdi.


Fırat Havzası'ndan Baraja yıllık ortalama 19 milyar metreküp su geldiğini anlatan Yazıcı, Eylül ayı itibarıyla baraja gelen su miktarının ise 5,9 milyar metreküp civarında olduğuna dikkati çekti.


Aradaki farkın, Keban Barajı için ne kadar kurak bir yıl yaşandığının göstergesi olduğunu vurgulayan Yazıcı, "1980'li yıllarda gölümüze 36 milyar metreküp su geldiği dönem var. Temennimiz,  önümüzdeki yıllarda yine yüksek seviyede suyun gelip gölümüzü doldurması ve insanlarımızın bu suyu, enerjiyi rahat rahat kullanmasıdır" diye konuştu. 


AA


Geri Dön