24 / 04 / 2024

Kemalpaşa kentsel dönüşüm planları yine mahkemelik oldu!

Kemalpaşa kentsel dönüşüm planları yine mahkemelik oldu!

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde bölge halkı, AKP'li belediyenin kentsel dönüşüm planlarına bir kez daha dava açtı.Soğukpınar ve Atatürk Mahallesi için hazırlanan ikinci imar planları da bölge halkı tarafından mahkemeye taşındı.



İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde 2015 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile “riskli alan” ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan Soğukpınar ve Atatürk Mahallesi için hazırlanan ikinci imar planları da bölge halkı tarafından mahkemeye taşındı.

Evrensel'de yer alan habere göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan planlara yaptıkları itirazlar kabul edilmeyen mahalleliler dava açarak bir kez daha iptalini istedi. 

Kemalpaşa Soğukpınar ve Atatürk Mahallesi Kentsel Dönüşüm Derneği ve mahalleliler tarafından açılan davada onaylanan planların üst ölçekli planlara, imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planların kademeli birlikteliği ilkesine, katılımcılık ve şeffaflık ilkesine aykırı hazırlandığı belirtildi. Dava dilekçesinde ormanlık alanların da imara açıldığı açılmak istendiği ifade edilerek planların, bütünlüklü bir kentsel çevre oluşturmaktan uzak olduğu ve bölgedeki doğal alanların üzerinde yapılaşma baskısı yaratacağı da ifade edildi.

Dernek Başkanı Yavuz Artuğ, mevcut dönüşüm projesini neden istemediklerini anlattı. Planlarda vatandaşların haklarının belirsiz olduğunu belirten Artuğ "Aklımızda ne olacağımıza dair soru işaretleri var. Biz neden yerlerimizden gidelim? Soğukpınar'daki Tahtacıların yerleşimi 150 yıl öncesine dayanıyor. Atatürk Mahallesi de 100 yıl öncesine kadar gidiyor. Bu iki Kemalpaşa'nın geçmişidir, ilk yerleşim yerleridir. Bu dönüşümü bizsiz yapmak istediğiniz de elbette dava açacağız. Belediye başkanı ya da bürokratlar halka doğru düzgün açıklamada bulunamıyor ancak siyasi propaganda yapıyor. Bu da halkı ikna etmiyor. Planlarının içeriklerini bile bilmiyorlar. Biz planların olası sonuçlarını anlatıyoruz. Yapılmak istenen konutlarda yaşamamız mümkün değil" dedi.


Geri Dön