25 / 04 / 2024

Kemer Country’ye el koyma kararının ayrıntıları netleşiyor!

Kemer Country’ye el koyma kararının ayrıntıları netleşiyor!

İş, spor ve sanat dünyasının önde gelen isimlerinin villalarının bulunduğu İstanbul Kemer Country’ye devletin el koya-cağını Zaman dün sürmanşetten duyurdu. Demirören Grubu konuya çözüm bulabilmek için görüşmeleri sürdürüyor.



Üç bakanlığın ünlü isimlerin ikamet ettiği Kemer Country’ye el koyma kararının ayrıntıları netleşiyor. Bakanlık müfettişleri, turizm tesisi izni verilen bölgede inceleme esnasında lüks villalara ‘özel mülkiyet’ gerekçesiyle giremedi. Hazırlanan raporda, mevzuata aykırı olarak tapu tescil işlemi yapıldığı belirtildi.


İstanbul’un Göktürk beldesindeki Kemer Country arazisiyle ilgili izinlerin üç bakanlık tarafından iptal edilmesinin ardından hak sahiplerini mağdur etmeyecek bir çözüm aranıyor. Üst kullanım haklarını elinde bulunduran Demirören, sonradan müdahil olduğu Kemer Country’nin yıllar içinde birikmiş sorunlarını çözmek için ilgili kurumlarla görüşmelerini sürdürüyor.




Turizm, Orman ve Su İşleri ile Maliye bakanlıkları, Kemer Country olarak bilinen Kemer Yapı Turizm AŞ’nin ‘Turizm İşletme, Saha ve Üst Kullanım Hakları’ izinlerini iptal etmesinin yankıları sürüyor. İptal gerekçesi olarak ‘verilen izin ve ruhsatlara aykırı yapılanma’ gösterilirken, bakanlık müfettişlerinin turizm tesisi incelemesi esnasında ‘özel mülk’ engeli ile karşılaştığı kaydedildi. Zaman’ın edindiği bilgiye göre, raporlarda engelleme girişimlerine ayrıntılı şekilde yer veriliyor. Bakanlığa bağlı birimlerin hazırladığı raporlarda şu tespitler dikkat çekiyor: Turizm tesisi içerisindeki bazı alanlar izinlere aykırı kişi ve kurumlara verildi. Denetimlerde, alan içerisindeki villalara (biri hariç) konut dokunulmazlığı sebebiyle girilemedi. Villalarda hak sahipleri adına, elektrik, su aboneliği yapılırken, konut alanına dönüştürülen tatil sitesi ise turizm tesisi olma özelliğini kaybetti. Turizm alanı olması gereken saha içindeki bazı alanlar verilen izinlere aykırı özel kişi ve şirketlere devredildi, kiralandı. Yapılan tespitlere göre, ruhsat alanı içindeki bazı alanlar veya tesislerin üst kullanım (irtifak) hakkının başka kişi ve şirketlere devredilmesinin hiçbir geçerliliği yok. Üç bakanlık, bu ihlallerin sorumlusu olarak Kemer Yapı’yı gösteriyor.


İstanbul Göktürk beldesinde Kemer Country arazisi üzerindeki izinlerin üç bakanlık tarafından iptal edilmesinin ardından konunun çözümü için üst kullanım haklarını elinde bulunduran Demirören Grubu’nun görüşmeleri sürdürdüğü kaydedildi. Demirören Grubu, sonradan müdahil olduğu Kemer Country’de yıllar içinde birikmiş problemlerin kamu ve üçüncü tarafları mağdur etmeyecek biçimde çözüme kavuşturulmasını hedefliyor.


İsmail Altunsoy/Zaman Gazetesi


Geri Dön