24 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm emsal hesabı nasıl yapılacak?

Kentsel dönüşüm emsal hesabı nasıl yapılacak?

Kentsel dönüşümde devlet eliyle veya anlaşma yoluyla riskli olduğu tespit edilen yapılar yıkılarak yerine yeni binalar inşa ediliyor. Peki, yeni bina inşa sürecinde kentsel dönüşüm emsal hesabı nasıl yapılacak?



Kentsel dönüşüm emsal hesabı nasıl yapılacak?

Kentsel dönüşümde devlet eliyle veya anlaşma yoluyla riskli olduğu tespit edilen yapılar yıkılarak yerine yeni binalar inşa ediliyor.


Binaların yıkımının ardından yeni inşa edilecek binaların inşaat süreci, yeni binanın emsal hesaplamalarının nasıl yapılacağı merak konusu oluyor.


Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan düzenlemeler gereğince, isteyen vatandaşların parsellerini birleştirmeleri durumunda yapılara emsal artış hakkı veriliyor.


Parseller ne kadar büyürse, emsal artışı da o oranda artıyor. Parseller birleştiğinde, yol genişlemesi, yeşil alan, park, otopark gibi alanlar için yer ayrılması gerekiyor.  


En az 800 metrekareye kadar parsel birleşmesi halinde bu haklar veriliyor. Emsal oranı 1 olan bir arazi için, 1.50’ye kadar artış yapılabilecek. İnşaatın metrekaresi yüzde 50 artabilecek. 


10 bin metrekareye kadar birleşme sağlanıp, bunun da yüzde 25’i yol genişlemesi, yüzde 10’u park için ayrılırsa, 15 bin metrekare inşaat hakkı verilecek.


Buna karşın; İstanbul Kadıköy'de Mayıs 2014 tarihine kadar müracaatta bulunulmamış yapılara % 25 emsal dışı kullanım hakkı verilmezken; bu tarihten önceki müracaatlara % 25 emsal dışı kullanım hakkı veriliyor.


Parsel birleştirme emsal artışı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön