26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm furyasına Anadolum İnşaat da katıldı!

Kentsel dönüşüm furyasına Anadolum İnşaat da katıldı!

Kentsel dönüşüm furyasına Anadolum İnşaat da katıldı. Lokasyon olarak Kartal ve Kadıköy bölgesine odaklandıklarını açıklayan Anadolum İnşat CEO'su Mustafa Yıldırım, projeyi 2014 başı gibi hayata geçirmeyi düşündüklerini söyledi...



Anadolum İnşaat CEO'su Mustafa Yıldırım ile Pendik'te Sinerji İstanbul satış ofisinde biraraya geldik. Sinerji İstanbul ile Mini Point projelerine dair tüm merak edilenleri ve  şirketin yeni yatırım planlarını emlakkulisi.tv izleyicileri ile paylaşan Yıldırım, 3 yeni proje haberi verdi. Tuzla ve Pendik'te toplam 50 milyon TL'lik 2 proje geliştireceklerini vurgulayan Yıldırım, üçüncü projelerinin de kentsel dönüşüm projesi olacağını söyledi. Kentsel dönüşüm projesi için Kartal ve Kadıköy bölgesine odaklandıklarını açıklayan Yıldırım,  her 3 projeye de 2014'ün ilk çeyreğinde start vermeyi planladıklarını ifade etti. İşte tüm detayları ile o keyifli röportaj....


Kentsel dönüşüm furyasına Anadolum İnşaat da katıldı!


Sinerji İstanbul'un öne çıkan özellikleri neler?

Sinerji İstanbul projesi Pendik Gözdağı'nda hayata geçirdiğimiz bir konut projesi. Toplam 17 kattan oluşuyor. Toplam 165 konuttan oluşuyor. 1+1 ve 2+1 daire seçeneklerimiz mevcut. 


Dairelerin metrekare aralığı nedir?

Konutların büyüklüğü 78 ile 118 metrekare arasında değişiklik gösteriyor. 


Fiyatlar ne kadar?

Dairelerimizin fiyatları 139 bin TL'den başlangıç gösteriyor, 250 bin TL'ye kadar yükseliyor. 


Satışlar nasıl gidiyor Sinerji İstanbul projenizde?

Satışlara yılbaşında başladık ve yüzde 30 gibi bir satış rakamına ulaştık.Sene sonuna kadar da yüzde 60 oranında bir satış hedefliyoruz. Aralık 2014'te de konut teslimlerimizi yapacağız. 


Röportajın videosu için tıklayınız


Küçük metrekareli evler daha çok yatırım amaçlı talep görüyor. Sinerji İstanbul'da talep ne yönde?

Hem yatırım hem de oturum amaçlı talep geliyor. Yüzde 50 yatırım yüzde 50 oturum amaçlı diyebiliriz. 


Taksim Gezi Parkı olayları, ardından Ramazan Bayramı ve yazın olağan durgunluğu ile firmalar satışlarını canlandırmak için kampanyalara hız verdi. Sizin var mı kampanyanız?

Banka kredisi kullanamayanlar için firma bünyesinde taksit yapıyoruz. 24 aya kadar şirket bünyesinde vade farksız taksit imkanı sunuyoruz. 


MİNİ POİNT'TE SON 30 DAİRE


Satışta olan bir diğer projeniz de Mini Point. Orada satışlar nasıl gidiyor?

Mini Point projemiz yapıp bitirdiğimiz, teslimlerimizi yaptığımız bir proje. Toplam 132 daireden meydana geliyor. Satışta sadece 30 dairemiz kaldı. İçinde yaşam başladı. İnsanlar şu anda içinde oturabiliyorlar ya da kiralayabiliyorlar. 


Kentsel dönüşüm furyasına Anadolum İnşaat da katıldı!


Mini Point'te daire seçenekleriniz neler?

Stüdyo, 1+1 ve 2+1 daire seçenekleri bulunuyor ama stüdyo dairelerimizin satışı tamamlandı. 1+1 dairelerden ise sınırlı sayıda kaldı.


Her 2 projenizde  küçük metrekareli dairelerden oluşuyor. Talep mi böyle geldi yoksa bu tip dairelerin satışı daha mı hızlı ve kolay?

Tabi ki küçük metrekareli dairelerin fiyatlarının daha uygun olması satışı hızlandırıyor. Metrekare büyüdükçe ulaşacağımız hedef kitle de ister istemez daralıyor. 


Gerek Mini Point gerekse de Sinerji İstanbul'un fiyatları Esenyurt projelerini saymazsak İstanbul'un en uygun fiyatlı konut projeleri diyebiliriz. Bu daireleri bu fiyata nasıl satabiliyorsunuz? 

Genellikle geliştirdiğimiz projeleri kat karşılığı değil de arsayı satın alma şeklinde yaptığımız için projeyi daha uygun fiyata üretebiliyoruz. 


Anadolum İnşaat'ın bugüne kadar geliştirdiği projelerin tamamı butik projeler. İleride toplu konut geliştirmeyi düşünür müsünüz?

Bu tamamen arsa ve lokasyonla ilgili bir şey. Her geçen gün arsa sıkıntısı artıyor. Şartlar uygun olursa tabi ki yapmayı düşünürüz neden düşünmeyelim...


Firmaların bir çoğu yönünü kentsel dönüşüm projelerine çevirdi. Sizin böyle bir planınız var mı?

Kentsel dönüşüm projelerine biz de ilgi duyuyoruz ama her şey bir anda gelişmiyor. Şu anda üzerinde çalıştığımız 3 proje var. Bunlar olgunlaşınca sizlerle paylaşacağız. 


Uzun yıllardır Pendik-Kurtköy'desiniz. Bundan dolayı bölgedeki değişimi daha yakından biliyorsunuz. Tecrübeniz ışığında bölgenin dününü ve bugününü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sahiba Gökçen Havalima'nı bölgenin gelişimine büyük katkı sağladı. Yine eğitim kurumları da oldukça etkili. Sahile, ulaşım akslarına, E-5'e ve otobana 5'er dakikada mesafede konumlanması bölgeyi daha da değerli yapıyor. Organize sanayi bölgelerine oldukça yakın. 


KURTKÖY'DE METREKARE FİYATLAR ORTALAMA 2 BİN TL


Kurtköy'ün son bir kaç yıl içindeki hızlı yükselişini neye bağlıyorsunuz?

Alt yapısını tamamlamış, imar sorunu olmayan ve ulaşım akslarına yakın olması ve yeni yatırımlar bu hızlı büyümeyi körükleyen sebepler arasında yer alıyor. 


Kurtköy'de şu anda ortalama konut metrekare fiyatları ne kadar?

Bugün itibariyle Kurtköy'de ortalama metrekare fiyatlar 2 bin TL diyebiliriz. 


1-2 yıllık süreçte bu fiyatlar ortalama ne kadar yükselir?

Geçene seneye oranlar bu yıl fiyatlar ortalama yüzde 10-15 civarında bir arttı. Önümüzdeki senede dış etkenlere de bağlı olarak minimum yüzde 15 artacağını öngörüyoruz. 


KURTKÖY AYDINLI YÖNÜNDE GELİŞİR

Kurtköy'de çok hızlı bir konut üretimi var. Bu ne kadar daha böyle devam eder. Bölgede yeterli arsa stoğu var mı?

Kurtköy'de tam bir doluluk yok. Hemen yanıbaşında Aydınlı bölgesi var. Burası şehirleşmeye ve her türlü imarlı yapıya uygun. Bence bu yöne doğru gelişir. 


Bölgede oturan kesimi nasıl tanımlıyorsunuz?

Beyaz yaka ve beyaz yakanın altında çalışan kesim diyebiliriz. Orta kesimden insan ağırlıkta. 


TUZLA VE PENDİK'E 2 YENİ YATIRIM


Anadolum İnşaat'ın yeni yatırım hedefleri neler?

Pendik bölgesinde 2014 için hedeflediğimiz bir proje var. Yine Tuzla'da üzerinde çalıştığımız bir proje daha var. Kentsel dönüşüm için agrasif çalışmalarımız var. 2014'ün ilk aylarında bunları lanse etmeyi planlıyoruz. 


Pendik ve Tuzla projenizin niteliği ne olacak?

Her 2 proje de konut projesi olacak. Bunların içinde yüzde 10 civarında da ticari ünite olacak. Arsa satın almalarını yaptık. 


2 PROJENİN TOPLAM YATIRIM MALİYETİ 50 MİLYON

2 projenin toplam yatırım maliyeti ne olacak?

Yaklaşık 50 milyon TL olacak. Tuzla Aydınlı projemiz yaklaşık 400 daireden oluşacak, Pendik projemiz ise 250 üniteden oluşacak. 


Kentsel dönüşüm projeniz hakkında biraz detay verir misiniz?

Kat karşılığı olacak. Lokasyon olarak ise Kartal'a odaklanmış durumdayız. Kadıköy bölgesi hızlı olduğu için orada da görüştüğümüz ama netleştirmediğimiz bir yer var. 


Anadolum İnşaat yatırımlarını Anadolu Yakası'nda mı devam ettirecek?

Evet Anadolu Yakası'nda devam edeceğiz. 


Neden Anadolu Yakası'ndan vazgeçmiyorsunuz?

Anadolu Yakası yakından tanıdığımız bir lokasyon. İnsanını iyi biliyoruz, pazarı iyi biliyoruz.... Bu nedenle ne sunacağımızı ve karşılığında neler alabileceğimizi iyi görüyoruz. Kendimizi daha rahat hissettiğimiz bir yer.

 

Anadolu Yakası'nda ısrar etmenizde daha kazançlı bir pazar olması da etken olabilir mi?

Nüfus açısından Avrupa Yakası, Anadolu Yakası'nın 2 katı. Ama Anadolu Yakası'nda iş yeri az olduğu için oturmak amaçlı tercih ediliyor. İnsanlar burada kendilerini daha rahat hissediyorlar. Sanıyorum Anadolu Yakası kendince bir büyüme gösterecek. Çünkü Avrupa Yakası'ndaki yatırımlar çok daha farklı. 


Esenyurt'ta fiyatların uygun olmasından dolayı yabancının ilgisi büyük. Kurtköy'de Esenyurt'tan sonra fiyatların en uygun olduğu lokasyon diyebiliriz. Buradan bakınca bölgeye yabancının ilgisinin artmasını bekliyor musunuz?

Kurtköy'e yabancının ilgisi var. Mütekabiliyet yasasından sonra bu ilgi de arttı. Bundan sonra ilginin daha da artacağını düşünüyorum. 


Sinerji İstanbul ve Mini Point'te yabancılar olacak mı?

Mini Point'i tamamladık. Ama Sinerji İstanbul'a yabancı talebi var. 


Çok hızlı proje geliştirip teslim ediyorsunuz. Şu ana kadar ne kadar konut ürettiniz?

Yaklaşık 500 bin metrekare kapalı alan üretimimiz oldu. Bunun içinde konut da var sanayi yapıları da var. Bugüne kadar 2 bine yakın konutu teslim ettik. 


Yıllık şu kadar sayıda konut üreteceğiz gibi bir hedef koydunuz mu önünüze?

Geçen yıllara baktığımızda yıllık ortalama 250 ünite geliştirdik. Bundan sonra da bu şekilde ilerleyeceğiz. 


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön