25 / 04 / 2024

Mehmet Özhaseki: Kentsel dönüşümde hatalar yapıldı!

Mehmet Özhaseki: Kentsel dönüşümde hatalar yapıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki kentsel dönüşümlerde hatalar yapıldığını söyleyerek, ‘Bu hatalardan ders alarak artık önümüze bakmamız lazım’ dedi.



Aydınlık Gazetesi'nde yer alan habere göre; Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümlerde hatalar ve aksaklıklar yapıldığını ve tam uygulanmadığını açıkladı.
 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in kentsel dönüşüm ve hava kirliliği ile ilgili yanıtlayan Bakan Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümde şimdiye kadar yapılan uygulamalarda birçok hata olduğunu söyledi. 


DÖNÜŞÜM UYGULANMIYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, şöyle dedi:

“Bu hatalardan ders alarak artık önümüze bakmamız lazım. Yani durduğu yerde yoğunluk artırarak iş yapmak kentsel dönüşüm değil bana göre. Kat yüksekliği vererek yarısı müteahhide, yarısı vatandaşa... Kentsel dönüşüm değil bu. Vatandaşı yerinden çıkarıp bir yere götürmek, olduğu yeri, boşalttığı yeri de büyük iş merkezlerine satmak asla doğru bir hareket değil. 2012’de çıktığında 52 ilde belediyelerin bize talebi üzerine tam 209 tane riskli alan ilan etmişiz, 639 bin bağımsız birim var burada. Riskli yapı olarak da yani alan değil, tek tek bina bazlı olarak da 524 bin adet bağımsız birim bize müracaat etmiş. Bu 524 bin bağımsız birimden 400 bini yıkılmış ama riskli alanlarda başarı oranı yüzde 11-12’lerde. Demek ki doğru olan alan bazındaki kentsel dönüşüm Türkiye’de tam iyi uygulanmıyor. O zaman, işte, bunun yasasını yapmak, teşviklerini vermek, vatandaşı buna özendirmek, alan bazlı dönüşüm yapmak esas. Alan bazlı dönüşüm yaptığımızda ortaya hem mahalle konsepti çıkacak hem sosyal donatı alanları düzgün bir şekilde verilmiş olacak. Özellikle İstanbul’da binayı yıkıp yeniden yapsak bile, yoğunluk vermesek bile bir şeyi çözmüyoruz ki; otoparkını çözmüyoruz, yeşil alanını çözmüyoruz, sosyal donatıyı koymuyoruz. İşte, bundan vazgeçeceğimiz temel prensiplerin hepsini kanun olarak hazırladım. İçişleri Bakanlığına teslim ettik, inşallah, önümüzdeki günlerde o da gelecek.”


HAVA KİRLİLİĞİ KONTROL ALTINDA

Ömer Fethi Gürer, hava kirliliği ile ilgili sorusuna da Özhaseki şöyle yanıt verdi:

“Şu anda bakanlık olarak tam 263 noktada hava kirliliğini ölçüyoruz. Tehlikeli gördüğümüz yerlerde kısa, orta, uzun vadeli projeler yapıyoruz. Kirlilikten nasıl kurtulacağı hususunu çevre il müdürlüğümüzün de içerisinde bulunduğu bir komisyon marifetiyle devam ettiriyoruz. Ama şu anda, hamdolsun, kırmızı noktaya gelmiş olan bir yer yok. Eğer kırmızı noktaya gelen yer olursa zaten birinci tedbir olarak Enerji Bakanlığı’nın doğalgazı da o ile götürmesi öncelikler arasında diyerek de yeniden onları devreye sokuyoruz.”


Geri Dön